Sari direct la conținut

Recomandarile ISU pentru Patriarhie de Pasti: Slujbele sa se tina in exterior, iar daca se fac inauntru, sa nu se permita aglomeratia, mai ales in cele de lem

HotNews.ro
Slujba de Pasti, Foto: basilica.ro
Slujba de Pasti, Foto: basilica.ro

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a recomandat Patriarhiei Romane ca slujbele de Pasti sa se tina in exteriorul bisericilor si ca in bisericile de lemn sa nu se permita aglomerarea in interior a credinciosilor deoarece „prezinta risc foarte mare de incendiu”.

Care sunt masurile recomandate de ISU pentru prevenirea incendiilor la obiective de cult cu prilejul Sfintelor Sarbatori de Paste, potrivit Basilica.ro, agentia de presa a Patriarhiei.

  • Privind lacasurile de cult:

– Desfasurarea slujbelor religioase in exteriorul bisericilor, iar in situatia in care acestea se organizeaza in interior, limitarea accesului credinciosilor astfel incat sa nu se supraaglomereze lacasul de cult.

– In situatia desfasurarii slujbelor religioase in interiorul lacasurilor de cult, se vor mentine fixate in pozitie deschisa usile de acces/evacuare in/din biserica si se vor indeparta/elimina covoarele/mochetele si mobilierul (scaune, banci) din zona centrala a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseala, cu exceptia celor folosite de ierarhi in cadrul slujbelor religioase.

– In cazul organizarii slujbelor religioase in bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credinciosilor in interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au caile de evacuare insuficiente si prezinta un risc foarte mare de incendiu.

– Evitarea desfasurarii slujbelor religioase in interiorul obiectivelor aflate in curs de restaurare/renovare si interzicerea desfasurarii lor in obiective in care sunt amplasate schele.

– Efectuarea, prin grija factorilor de conducere de la biserici si manastiri, a unui control riguros dupa terminarea slujbelor religioase, pentru inlaturarea oricarei eventuale surse de initiere a unui incendiu.

– Desemnarea, de catre ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atributii de supraveghere atenta pe durata desfasurarii slujbelor religioase cu public numeros a activitatilor din interiorul bisericilor si de interventie operativa, cu mijloace de stingere proprii la indemana (ex. stingatoare de incendiu) si instruirea temeinica a acestora de catre slujitorii bisericii.

– Instruirea, de catre preoti, a participantilor la slujbe asupra necesitatii pastrarii calmului si evacuarii in ordine a lacasului de cult in cazul producerii unui incendiu.

– Parcarea autovehiculelor in vecinatatea bisericilor si a manastirilor astfel incat sa nu se blocheze sau sa se diminueze gabaritele cailor de acces pentru interventie al autospecialelor pompierilor sau sa fie impiedicat accesul la hidrantii exteriori de incendiu.

  •  Privind spatiile de cazare si colectiile muzeale:

– Instruirea, de catre factorii de conducere si administratorii asezamintelor manastiresti, a persoanelor cazate in spatiile proprii manastirilor, asupra masurilor de prevenire care trebuie respectate si privind modul concret de actionare in situatia producerii unor evenimente.

– Asigurarea permanenta a supravegherii atente a spatiilor care adapostesc valori de patrimoniu mobil, precum lacasurile de cult, colectiile muzeale, depozitele de fonduri muzeale/carte rara si atelierele de restaurare, pentru eliminarea posibilitatii de sustragere a unor obiecte de valoare / de cult si, implicit, de recurgere la tehnica incendierii, pentru acoperirea urmelor unor asemenea infractiuni.

  • Privind utilizarea lumanarilor si a focului deschis:

– Instruirea, de catre preoti, a participantilor la slujbele religioase de Sfanta inviere, asupra faptului ca lumanarile aprinse trebuie tinute la distanta de haine, par, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii si, de asemenea, ca se recomanda evitarea deplasarii cu lumanarile aprinse in autovehicule (autoturisme, autocare, microbuze).

– Interzicerea utilizarii focului deschis pentru igienizarea terenurilor si a curtilor lacasurilor de cult, precum si a cimitirelor din vecinatatea acestor obiective, in contextul in care asemenea activitati se desfasoara, de regula, premergator Sfintelor Sarbatori de Paste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro