Sari direct la conținut

Recunoașterea facială nu va putea fi folosită de poliția germană în anchete. Eșec al guvernului în Bundesrat

HotNews.ro
Recunoașterea facială nu va putea fi folosită de poliția germană în anchete. Eșec al guvernului în Bundesrat
Recunoaștere facială Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, a respins vineri extinderea prerogativelor poliţiei în vederea utilizării datelor biometrice în anchetele de terorism, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Prevederile în acest sens făceau parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri de securitate susţinut de guvernul de coaliţie de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz şi au fost aprobate ceva mai devreme vineri de camera inferioară, Bundestag.

Bundesrat a aprobat în schimb alte măsuri de securitate din acelaşi pachet, între care interzicerea cuţitelor la evenimente publice cum sunt cele sportive şi festivalurile.

Camera superioară a parlamentului german şi-a dat acordul totodată asupra limitării ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi iniţial într-o altă ţară a Uniunii Europene şi obligaţi să părăsească Germania, conform aşa-zisului regulament de la Dublin al UE, prevedere adoptată mai devreme vineri de deputaţi în cadrul aceluiaşi pachet de măsuri de creştere a securităţii.

Ministrul de interne, social-democrata Nancy Faeser, nu a întârziat să-i critice pe liderii de landuri din CDU/CSU, blocul opoziţiei conservatoare, pentru respingerea extinderii prerogativelor poliţiei. Din Bundesrat fac parte liderii celor 16 landuri federale, aminteşte DPA.

Faeser a calificat decizia conservatorilor drept „complet de neînţeles şi iresponsabilă” şi i-a acuzat pe politicienii CDU/CSU că „le refuză autorităţilor de anchetă puteri absolut necesare în lumina actualelor ameninţări”. Ea a explicat că puterile extinse pot fi necesare pentru identificarea suspecţilor de terorism, a criminalilor şi violatorilor prin folosirea recunoaşterii faciale.

Prevederea respinsă i-ar fi permis poliţiei să examineze date biometrice pe internet în unele cazuri, deşi în general preşedintele poliţiei criminale federale BKA ar fi avut nevoie în prealabil de un ordin judecătoresc în acest scop.

INTERVIURILE HotNews.ro