Sari direct la conținut

Redeschiderea Notre-Dame: veșminte liturgice create de designerul Jean-Charles de Castelbajac

HotNews.ro
Designerul francez Jean-Charles de Castelbajac a fost ales pentru a crea veșmintele și ornamentele liturgice care vor fi purtate de episcopi, preoți, diaconi și canonici pentru celebrarea slujbelor la redeschiderea Notre-Dame de Paris, a anunțat miercuri dieceza de Paris, informează AFP.
Notre Dame vazuta noaptea, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Notre Dame vazuta noaptea, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Designerul în vârstă de 74 de ani se va alătura atelierului Notre-Dame însărcinat cu renovarea catedralei, care a fost devastată de un incendiu la 15 aprilie 2019. Aproximativ 250 de companii și sute de meșteri participă la acest proiect extraordinar de restaurare, care intră în faza finală înainte de redeschiderea programată pentru 8 decembrie.

În 1997, Jean-Charles de Castelbajac a proiectat veșmântul liturgic curcubeu purtat de Papa Ioan Paul al II-lea, episcopi și preoți la Ziua Mondială a Tineretului.

Pentru redeschiderea Notre-Dame, alegerea diecezei „se înscrie în dorința de a îmbina simplitatea nobilă a liturghiei, solemnitatea acestui loc emblematic și elanul unei creații contemporane”.

Jean-Charles de Castelbajac a declarat pentru AFP că a simțit „ca o realizare faptul că a fost invitat să se alăture renașterii Notre-Dame”.

„Am conceput această garderobă ca pe un stindard care flutură în vânt într-un moment în care oamenii sunt din ce în ce mai mult în căutare de sens”, a adăugat designerul care, pe lângă propria sa marcă, a fost director artistic al Benetton până în 2022.

Situată undeva între modă, design și artă, opera avangardistă și multidisciplinară a lui Castelbajac este marcată de heraldică și de arta pop bazată pe culori primare (albastru, galben, roșu).

INTERVIURILE HotNews.ro