Sari direct la conținut

Referendumul pe care Emil Boc îl anunța ca un prim pas pentru schimbarea hărții României nu a fost validat

HotNews.ro
Emil Boc si Florin Citu, Foto: gov.ro
Emil Boc si Florin Citu, Foto: gov.ro

​​Unirea municipiului Buzău cu comuna Țințești, în urma unui referendum, era dată ca exemplu de Emil Boc când a propus o lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. Referendumul nu a fost însă validat. Motivul: nu a fost atins pragul de prezență de 30% în ambele localități.

Dacă la Țintești pragul electoral a fost depășit cu mult, la Buzău nu au ieșit la vot decât 11.159 alegători, adică 10,68% din totalul votanților.

„Dragi buzoieni, Respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top, în România”, a scris pe Facebook primarul Buzăului, Constantin Toma.

Asociația Municipiilor din România (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut în iulie ajutor Guvernului și partidelor parlamentare pentru susținerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

„Astăzi avem pe ordinea de zi, un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul resedință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Boc, la vremea respectivă, dând exemplul referendumului de la Buzău.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro