Sari direct la conținut

Regatul Unit: Predicatorul islamist Anjem Choudary condamnat la închisoare pe viață / Implicat în mai multe atacuri mortale

HotNews.ro
Regatul Unit: Predicatorul islamist Anjem Choudary condamnat la închisoare pe viață / Implicat în mai multe atacuri mortale
Anjem Choudary, cel mai cunoscut predicator islamist din Marea Britanie, FOTO: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Anjem Choudary, o figură influentă a mișcării islamiste radicale din Regatul Unit, a fost condamnat marți la închisoare pe viață pentru conducerea unei „organizații teroriste” interzise, legată de mai multe atacuri mortale din ultimii ani, potrivit AFP.

După o primă perioadă petrecută în închisoare la mijlocul anilor 2010 pentru sprijinirea grupării jihadiste Statul Islamic, avocatul de origine pakistaneză în vârstă de 57 de ani se confruntă acum cu perspectiva reală de a-și petrece restul vieții în spatele gratiilor, în urma unei anchete comune a Regatului Unit, SUA și Canadei.

Acesta a rămas impasibil în timp ce era condamnat la 28 de ani de închisoare la Woolwich Crown Court din Londra, care săptămâna trecută l-a găsit vinovat de conducerea Al-Muhajiroun (ALM) din 2014, o organizație interzisă în Regatul Unit din 2010.

Înființată în 1996, gruparea a fost implicată în mai multe atacuri la Londra, precum cel care a ucis opt persoane la 3 iunie 2017 pe London Bridge și asasinarea soldatului Lee Rigby în 2013.

Ancheta a stabilit că Anjem Choudary a preluat conducerea ALM în 2014, când fondatorul acesteia, Omar Bakri, un alt predicator celebru, a fost încarcerat în Liban.

Ținând cont de timpul petrecut în arest preventiv, Anjem Choudary nu va fi eliberat până la vârsta de 85 de ani, a notat judecătorul Mark Wall în pronunțarea sentinței, subliniind „pericolul grav” reprezentat de activitățile sale și rolul său în radicalizarea „tinerilor”.

Acesta l-a descris drept „un om inteligent” și „un orator convingător”: „Nu aveți nicio îndoială că opiniile dumneavoastră sunt corecte. Opiniile dumneavoastră sunt profund detestabile”.

Loialitate față de Statul islamic și al-Baghdadi

Anjem Choudary se impusese ca unul dintre principalii reprezentanți ai „Londonistanului”, mișcarea islamistă radicală care s-a instalat în capitala britanică la începutul anilor 2000.

Fiu al unui agent de bursă, el a devenit o figură familiară pentru autorități și mass-media, organizând demonstrații în fața moscheilor, ambasadelor și secțiilor de poliție din Regatul Unit.

Scopul său final, spunea el, era să arboreze steagul islamului pe Downing Street 10, reședința prim-ministrului.

Cu toate acestea, datorită cunoștințelor sale despre sistemul juridic, el a avut grijă să nu treacă linia roșie a ilegalității până la mijlocul anilor 2010.

În 2016, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că a cerut sprijin pentru gruparea Statul Islamic, într-o serie de videoclipuri postate pe YouTube, după ce a jurat credință liderului de atunci al acesteia, Abu Bakr al-Baghdadi.

El a fost eliberat în octombrie 2018, după ce și-a ispășit jumătate din pedeapsă, fiind ținut sub un regim de supraveghere pentru perioada rămasă.

După ridicarea acestor măsuri, el și-a reluat activitățile de prozelitism online într-un mod foarte activ, potrivit serviciilor de securitate.

În special, a început să ia cuvântul la conferințe online organizate de Islamic Thinkers Society (ITS), un grup cu sediul la New York, considerat a fi filiala americană a ALM.

Agenți americani sub acoperire au participat la unele dintre aceste reuniuni, ceea ce a dus la arestarea predicatorului în primele ore ale zilei de 17 iulie 2023, la domiciliul său din estul Londrei.

În aceeași zi, Khaleed Hussein, un canadian în vârstă de 29 de ani, a fost arestat la sosirea pe aeroportul Heathrow din Londra. Prezentat ca asistent personal al lui Anjem Choudary, acesta a fost de asemenea condamnat marți la cinci ani de închisoare pentru apartenență la o organizație interzisă.

Anjem Choudary a asigurat instanța că ITS „nu există” și că ALM a fost dezmembrată în 2004.

INTERVIURILE HotNews.ro