Sari direct la conținut

Regele Willem-Alexander al Olandei renunță la trăsura regală din cauza acuzațiilor de colonialism

HotNews.ro
Regele olandez in „Trasura de aur” a familiei regale, Foto: Maarten Zeehandelaar / Alamy / Profimedia Images
Regele olandez in „Trasura de aur” a familiei regale, Foto: Maarten Zeehandelaar / Alamy / Profimedia Images

Regele Willem-Alexander al Olandei a anunțat că nu va mai folosi trăsura regală aurită din cauza controverselor legate de legăturile acesteia cu sclavia, relatează Euronews.

Una dintre laturile „Trăsurii de Aur” a familiei regale olandeze conține o scenă despre care criticii afirmă că glorifică trecutul colonial al Olandei.

Țara a început în ultimii ani să își reevalueze istoria de superputere mondială în secolul XVII, perioadă în care negustorii olandezi și-au construit averi uriașe din comerțul cu sclavi.

„Trăsura de Aur va fi condusă din nou doar când Olanda este pregătită și nu este cazul în prezent”, a declarat regele Willem-Alexander într-un mesaj video.

Scena controversată, cunoscută sub denumirea de „Tribut din partea coloniilor”, arată persoane din Africa și Asia oferind bunuri unui tânăr alb așezat care simbolizează Olanda.

Trăsura este expusă în prezent într-un muzeu din Amsterdam după ce a fost supusă unor lucrări de restaurare majore.

Monarhii olandezi obișnuiau anterior să o folosească în fiecare an pentru a participa la deschiderea sesiunii parlamentare a legislativului din Haga.

Mesajul regelui olandez

„Nu există niciun motiv să condamnăm și descalificăm ceea ce s-a întâmplat prin lentila vremurilor noastre”, a mai spus regele olandez în înregistrarea video.

„Să interzicem pur și simplu obiecte istorice și simboluri cu siguranță nu este o soluție. În schimb, este nevoie de un efort concertat care să privească lucrurile mai în profunzime și care durează mai mult. Un efort care să unească în loc să ne divizeze”, a subliniat el.

Activiștii anti-rasism au salutat decizia însă au cerut mai multe acțiuni din partea familiei regale olandeze.

„El [regele] spune că trecutul nu ar trebui privit din perspectiva și valorile din prezent. Eu cred că acesta este un sofism deoarece și în context istoric sclavia poate fi văzută ca o crimă împotriva umanității și un sistem violent”, afirmă Mitchell Esajas, un activist anti-rasism din Amsterdam.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro