Sari direct la conținut

Represiune în Venezuela. Forțele de securitate au declanșat „Operațiunea cioc-cioc”

HotNews.ro
Represiune în Venezuela. Forțele de securitate au declanșat „Operațiunea cioc-cioc”
Nicolas Maduro Foto: Pedro Rances Mattey / AFP / Profimedia

Mai multe ONG-uri din Venezuela susțin că forțele de securitate loiale președintelui Nicolas Maduro au declanșat o operațiune intitulată neoficial „Cioc-cioc”, prin care sunt arestați cei care au participat la protestele de după alegerile prezidențiale și care sunt puși sub acuzare pentru infracțiuni violente.

Trei organizații ale societății civile au afirmat, pentru Reuters, că forțele de securitate arestează participanții la proteste, inclusiv minori, fără ca celor reținuți să li se permite serviciile unui avocat, unii fiind chiar acuzați de terorism.

„Operațiunea Cioc-cioc este numele informal dat de unii oficiali guvernamentali represiunii în creștere”, a declarat Gonzalo Himiob, vicepreședintele unui grup de advocacy intitulat Foro Penal. „I-au dat numele după bătaia la ușă pe care o auzi la primele ore ale dimineții”.

Autoritatea electorală din Venezuela, despre care opoziția spune că îi favorizează pe socialiștii aflați la putere, l-a declarat pe Maduro câștigător al scrutinului din 28 iulie, cu un scor de 51%, învingându-l astfel pe candidatul opoziției Edmundo Gonzalez.

Opoziția susține că numărătoarea paralelă pe care a făcut-o arată că Gonzalez a primit circa 67% din voturi, estimare similară celor făcute de exit-polluri independente.

Acest lucru a dus la proteste de stradă săptămâna trecută, prin care lui Maduro i se cerea să-și recunoască înfrângerea. Manifestații de mai mică amploare l-au susținut pe Maduro.

Rusia și China l-au felicitat pe Nicolas Maduro pentru victorie, dar majoritatea statelor occidentale au evitat să facă acest lucru, cerând publicarea proceselor verbale de la alegeri.

Maduro a declarat sâmbătă că circa 2.000 de oameni au fost arestați în timpul protestelor, iar Human Rights Watch a estimat la 20 numărul persoanelor ucise. Potrivit Foro Penal, au fost confirmate 1.100 de arestări.

Edmundo Gonzalez și un alt lider al opoziției, Maria Corina Machado au publicat o declarație comună în care spun: „Apelăm la conștiința celor din armată și poliție și le cerem să stea alături de popor și de propriile lor familii”. Însă armata îi este de multă vreme loială lui Maduro.

Societatea civilă susține că guvernul a trecut la măsuri dure pentru a-și asigura controlul asupra puterii. Biroul procurorului general a negat că cei arestați sunt protestatari, afirmând că sunt infractori violenți care au recurs la acte de vandalism, inclusiv dărâmarea statuilor lui Hugo Chavez, mentorul lui Maduro.

INTERVIURILE HotNews.ro