Republica imunitatilor (de Traian Ungureanu)
Mecanica moravurilor de stat romanesti iubeste repausul. Nimic remarcabil, in acest gen de inertie care recunoaste doar frauda de drept divin si isi ignora cu scarba societatea.
Singurele calitati ale lumii romanesti jucate public si oficial de administratorii ei sunt absurditatea radacinoasa si randamentul autodizolvant. Alcatuita absurd numai si numai din putere asupra plebei, lumea noastra e echivalentul unui centru fara cerc. Capabila sa-si regenereze in forme istorice noi viciile vechi, lumea noastra isi neaga viitorul. Se dizolva.
Dar o face expert, cu un mare apetit de sueta democratica. Rodul acestei conversatii fara tinta sunt regimurile de stat succesive prin care lumea romaneasca a inteles sa conserve una si aceeasi formula. Iata, de pilda, cazul regimului postcomunist: formal – regim democratic, de facto – republica a imunitatilor, in esenta – feudalism.
Intr-atat de vie e traditia feudalismului nostru perpetuu incat purtatorii lui apar in scena de oriunde si oriunde. Mai intai, Piti.
Saptamana trecuta, V. Piturca a fost condus cu tot dinadinsul de la Aeroportul Otopeni la sediul DNA, dupa ce a refuzat sa o faca singur. In aceeasi clipa, din Pipera pana la Donetk, a izbucnit strigatul constiintei feudale: cum e posibil sa i se intample asa ceva antrenorului nationalei? Concluzia: antrenorul nationalei nu e cetatean roman, ci un über-cetatean imun la procedura judiciara, ba chiar un colector automat de scuze si plecaciuni.
Un feudal. Prima instanta pe carpeta de plocon: Cristian David, zis Logan 70.000. Ministrul de Interne n-a indraznit sa deschida gura in timp ce subordonatii furau ministerul de sub el, dar s-a scandalizat de ultrajul la Piturca. David a conchis ca politistul care a indraznit sa retina pasaportul lui Piturca a lezat ceva esential: ordinea feudala in stat. Adevarat, cazul Piturca ar putea fi usor confundat cu o situatie de intrajutoare fraterna. In definitiv, Piturca si David sunt legati de acea biruinta generala a imposturii care asigura prin rotatie personalul institutiilor noastre, de la nationala si Interne la Curtea de Conturi. Urmeaza, insa, cazul Ghetea.
Intram in mijlocul lumii serioase: R. Ghetea e presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. In comparatie cu incidentul Piti, problema lui Ghetea pare o chestiune sobra, de securitate financiar-patriotica. Ghetea e ingrijorat de practica denigrarii in presa a institutiilor de credit. Criza financiara mondiala se apropie de Romania prin bresele in buget, singurele artere de trafic pe care le datoram guvernului Tariceanu-PSD.
Fata cu aceasta situatie grea, R. Ghetea intelege sa se bata cu reactiunea. Cum? Cerand ministrului Justitiei introducerea unui nou delict in Codul penal: denigrarea institutiilor de credit. Initiativa urmareste, desigur, sa apere buna reputatie a bancilor cucerita cu atat efort de Bancorex si de alti luceferi ai creditului national. Mai mult, Codul penal, recent scutit, in Parlament, de sarcina de a se aplica parlamentarilor, e mult mai odihnit si mai in masura sa alerge dupa ziaristi. Iar R. Ghetea va trece intre ctitorii Republicii Imunitatilor. In esenta: feudalism.