Sari direct la conținut

Reteaua Pavaleanu: Dosarul fostului consilier din Guvern e disjuns din deseurile "bombei plutitoare" Flaminia

HotNews.ro
Ce transporta Flaminia?, Foto: Havariekommando
Ce transporta Flaminia?, Foto: Havariekommando

​Dosarul in care fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu este arestat preventiv pentru presupuse infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani este disjuns dintr-un caz privind o tentativa de introducere frauduloasa in Romania a deseurilor toxice de pe nava Flaminia, cunoscuta drept „bomba plutitoare”, blocata de 5 luni in Portul Constanta.

Conform referatului procurorilor, dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu prejudiciu total de 35 de milioane de euro, in care Pavaleanu a fost arestat preventiv alaturi de alte persoane, a pornit de la un alt dosar, deschis impotriva lui Razvan Alexe, un apropiat al lui Pavaleanu.

Conform procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahiva, care au initiat dosarul, cazul se refera la „deşeuri introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu pot fi utilizate în scopul pentru care au introduse”.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, care au preluat dosarul mai departe, sustin ca au indicii ca Razvan Alexe ar fi incercat sa transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra.

Magistratii spun deseurile toxice de pe „bomba plutitoare” urmau să fie prelucrate la statia de epurare a Rafinariei Astra în condiţiile în care aceasta nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor. De altfel, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a şi refuzat prelungirea autorizaţiei de funcţionare a statiei de epurare.

„În dosarul la care faceţi referire este cercetat Alexe Răzvan despre care există indicii că ar fi încercat să transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra, unde acestea urmau să fie prelucrate, în condiţiile în care staţia de epurare nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor, motiv pentru care Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a şi refuzat prelungirea autorizaţiei de funcţionare„, arata Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, intr-o adresa transmisa HotNews.ro.

Statia de epurare este detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, prin societatea New Century Development SRL. Potrivit actelor publicate in Monitorul Oficial, New Century este detinuta majoritar de firma Galaxy Tobacco, fosta „Tutunul Romanesc”, controlata de Niculae, dupa cum a scris presa de-a lungul vremii. Potrivit datelor oficiale din Monitorul Oficial, administrator al New Century este Marcel Cadar, care este director general la InterAgro, grupul de firme controlat de magnatul Niculae. La New Century Development mai sunt actionari minoritari firma Dorjania Enetrprises, inregistrata in Cipru, si direct Rafinaria Astra SA.

Cum a aparut dosarul evziunii si spalarii de bani de 35 de milioane de euro

Marcel Pavaleanu

Marcel Pavaleanu

Foto: Observatorulph.ro

Dosarul deseurilor toxice fusese inceput de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, in iunie 2013, cercetarile fiind extinse, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, asupra a inca 7 persoane, printre care si fostul angajat al Guvernului, Marcel Pavaleanu, care a lucrat si pentru Razvan Alexe.

In 30 septembrie 2013, fostul consilier din SGG Marcel Pavaleanu si omul de afaceri Razvan Alexe au fost pus sub urmarire penala alaturi de alte 6 persoane. Conform procurorilor, Alexe se afla in strainatate.

In 19 octombrie, Pavaleanu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani, alaturi de alte 5 persoane, cazul fiind instrumentat de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Potrvit procurorilor, Pavaleanu si ceialalti inculpati s-au folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de firme de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip „fantoma”, simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Ulterior, sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor operatiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, pana in prezent, la 149.800.000 lei (circa 35 de milioane de euro), mai arata anchetatorii.

Concret, firma lui Pavaleanu, Marconstruct SRL din Ploiesti, facea tranzactii fictive cu o serie de firme care figurau ca avand proprietari din Serbia sau Grecia.

„Având in vedere faptul ca sumele declarate drept achiziţii nu sunt reale, intrucat provin de la societăţi cu un comportament fiscal inadecvat, rezulta pe cale de consecinţa ca si livrările declarate către parteneri nu sunt reale, acestea fiind efectuate numai pentru a susţine circuitul bancar”, se arata in referatul procurorilor oin cazul de evaziune fiscala si spalare de bani.

Nava Flaminia, „bomba plutitoare” de la Constanta, „sta sa plece” in Damenarca

Portcontainerul MSC Flaminia, sub pavilion german, a luat foc in 14 iulie 2012, in Atlantic, iar apoi, timp de un an, grav avariata, a orbecait din port in port, fara, insa sa fie primita de vreo tara, avand in vedere incarcatura extrem de toxica de la bord.

In mai 2013, doar autoritatile romane au primit nava incarcata cu deseuri toxice, vasul acostand in Portul Constanta, pentru a fi dus la Santierul Naval Mangalia, pentru reparatii. In Portul Constanta, inainte sa fie dusa la reparatii, vaporul trebuia decontaminat, numai ca operatiunea nu a putut fi realizata, intrucat Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a dat aviz pentru numai 9.000 de tone de deseuri, in timp ce la bordul navei se aflau 23.000 de tone de deseuri.

Nava Flaminia urmeaza, astfel, sa fie dusa in Danemarca pentru decontaminare, iar apoi sa se intoarca in Romania pentru reparatii, in Santierul Naval Mangalia. „Am primit notificare oficiala (de la armator – n.r.) ca Flaminia va fi dusa in Danemarca pentru decontminare, dupa care se intoarce pentru reparatii la Mangalia”, a declarat, marti, pentru Hotnews.ro, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, MIhai Faca.

Reteaua Pavaleanu – Alexe si familia Cosma

Asa cum a mai aratat HotNews.ro, fostul angajat al Guvernului Marcel Pavaleanu are legaturi evidente cu Razvan Alexe, pe care presa locala prahoveana il catalogheaza drept interlop, insa cercul relational ajunge si la deputatul PSD Vlad Cosma, fiul presedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma.

  • Cel cercetat oficial de procurori privind deseurile de pe Flaminia, Razvan Alexe, detine firma S.C. Grup Cons Expert S.R.L., unde Pavaleanu a fost director adjunct cel putin 3 ani.
  • De asemenea, Pavaleanu l-a imprumutat pe Alexe cu 35.000 de euro.
  • Acelasi Alexe este asociat, in firma RRR Imobiliar Expert Grup, cu Razvan Turea, fost deputat PSD. Turea l-a avut consilier pe Marcel Pavaleanu a la biroul parlamentar, in perioada 2008-2012.
  • Alexe se cunoaste si cu deputatul PSD Vlad Cosma, fiul presedintelui PSD Prahova, Mircea Cosma.
  • Cosma junior recunostea, in martie 2013, relatia cu Razvan Alexe, catalogat de presa locala drept interlop. „Este o cunostinta. (…) Sunt prietenul tuturor prietenilor mei. Indiferent de statutul lor. Alexe a fost impuscat intr-o rafuiala, intr-un cazinou. Am citit si eu ca e interlop. Cunoscandu-l, v-as contrazice. Nu are dosare penale. Nu inteleg care e interlopismul. La un moment dat era intr-un cazinou, s-au impuscat unii si l-au nimerit pe el”, declara deputatul Vlad Cosma despre azvan Alexe, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.
  • HotNews.ro a suprins un dialog pe Facebook Razvan Alexe – Vlad Cosma, in care primul il inreaba pe celalalt daca nu vrea sa „imparta gardul” impreuna.
  • Si, pentru ca cercul sa se inchida, in doua fotografii de pe Facebook, prezentate de HotNews.ro, deputatul Cosma jr. apare alaturi de Marcel Pavaleanu, in ipostaze care par sa ilustreze o amicitie stransa. Intr-una dintre fotografii, Pavaleanu si Vlad Cosma apar pe plaja la Palma de Majorca, in compania unor tinere.
  • De asemenea, Marcel Pavaleanu a fost presedinte al PSD Plopeni, filiala care este membra a PSD Prahova, organizatia judeteana social-democrata condusa de Mircea Cosma.
  • Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Mircea Cosma isi aduce aminte ca il cunoaste pe Pavaleanu de prin 2005-2006. De altfel, inainte sa ajunga la Secretariatul General al Guvernului, Pavaleanu a fost membru al Consiliului de Administratie al SC Ploiesti Parc Industrial SA, companie detinuta de CJ Prahova. „Adica nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea. (…) Are facultate? Are, deci nu e de pe strada. Are vechime? Are. Deci nu e de pe strada. A facut parte, ca acum s-a suspendat, a avut functia de presedinte al organizatiei PSD Plopeni. L-au propus aia de acolo, de acolo a facut parte. Lucruri simple”, a explicat Mircea Cosma numirea lui Pavaleanu la compania Consiliului Judetean.

Ce facea Pavaleanu la SGG? Guvernul: Primea si selecta corespondenta. Procurorii: Putea opera pe conturile Marconstruct

Marcel Pavaleanu a lucrat la Secretariatul General al Guvernului in perioada 21 ianuarie – 9 mai 2013, intr-un post de consilier la Compartimentul de relații interinstituționale. In 12 ianuarie firma Marconstruct, prin care ar fi efectuat presupusele operatiuni fictive care fac obiectul dosarului de evaziune si spalare de bani, a fost cedata de Pavaleanu unei alte inculpate in acest caz, Cecilia Stroe.

Marcel Pavaleanu a pastrat insa dreptul de a opera pe contul firmei Marconstruct inca o luna in paralel cu calitatea sa de consilier la Guvern (pana in 25 februarie 2013, mai exact), conform procurorilor.

Intr-un raspuns transmis HotNews.ro, Biroul de Presa al Guvernului sustine ca Pavaleanu a venit la SGG prin detasare de la Consiliul Judetean Prahova nefiind nevoie de concurs pentru angajare. „Atribuțiile de serviciu ale domnului Păvăleanu, în perioada detașării, au fost de primire și selectare a corespondenței”, precizeaza Palatul Victoria.

Asadar, „baiatul cu facultate, cu vechime, cu alea”, presedinte al PSD Plopeni, a fost adus la Guvern sa primeasca si sa selecteze corespondenta.

Citeste si:

FOTOGRAFII INEDITE Niste amici

Cum a ajuns in Guvern Marcel Pavaleanu, fostul consilier arestat pentru o evaziune de 35 de milioane de euro? Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova: „Nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea”

Marcel Pavaleanu, apropiat al familiei baronului PSD de Ploiesti Mircea Cosma, retinut pentru evaziune fiscala si spalare de bani; prejudiciul este de 35 milioane euro

Nava Flaminia, distrusa partial intr-un incendiu, a acostat in Portul Constanta

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro