Sari direct la conținut

Revoltele din Franța: Poliția a făcut sâmbătă noapte 719 de arestări / Ciocniri violente în Marsilia / Până acum au fost incendiate 2.000 de mașini și vandalizate 700 de magazine

HotNews.ro
Protestele violente din Marseille, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protestele violente din Marseille, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Revoltele din Franța au părut să fie mai puțin intense sâmbătă noapte, în condițiile în care zeci de mii de polițiști fuseseră desfășurați în orașele din întreaga țară după înmormântarea adolescentului de origine nord-africană a cărui împușcare de către poliție a declanșat tulburări la nivel național, transmite Reuters. Potrivit informațiilor AFP, 719 au fost arestate azi-

Președintele Emmanuel Macron și-a amânat vizita de stat în Germania care trebuia să înceapă duminică pentru a gestiona cea mai gravă criză pentru conducerea sa de la protestele „Vestelor galbene” care au paralizat o mare parte din Franța la sfârșitul anului 2018.

Aproximativ 45.000 de polițiști au fost pe străzi, cu unități specializate de elită, vehicule blindate și elicoptere aduse pentru a întări cele mai mari trei orașe ale sale, Paris, Lyon și Marsilia.

Revoltații au incendiat 2.000 de vehicule de la începutul tulburărilor. Peste 200 de ofițeri de poliție au fost răniți, a declarat sâmbătă ministrul de interne Gerald Darmanin, adăugând că vârsta medie a celor arestați este de 17 ani.

Peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante și sucursale bancare au fost „răscolite, jefuite și, uneori, chiar incendiate de marți”, a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire.

Ciocniri violente în Marsilia

La ora locală 01:45, duminică dimineața, situația era mai calmă decât în precedentele patru nopți, deși existau unele tensiuni în centrul Parisului și ciocniri sporadice în orașele mediteraneene Marsilia, Nisa și în orașul Strasbourg din estul țării.

Cea mai tensionată situație a fost Marsilia, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și a purtat lupte de stradă cu tinerii revoltați în jurul centrului orașului până târziu în noapte.

La Paris, poliția a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al orașului, Champs Elysees, după un apel pe rețelele de socializare de adunare acolo.

Strada, de obicei plină de turiști, a fost împânzită de forțe de securitate care efectuau controale la fața locului. Fațadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube și jafuri.

Ministerul de Interne a declarat că 1.311 persoane au fost arestate vineri noapte, față de 875 în noaptea precedentă, deși a descris violențele ca fiind „de o intensitate mai mică”.

Autoritățile locale din întreaga țară au anunțat interzicerea demonstrațiilor, au ordonat ca transportul public să nu mai circule seara, iar unele au impus interdicții de circulație.

Tulburările, o lovitură pentru imaginea globală a Franței cu doar un an înainte de organizarea Jocurilor Olimpice, vor adăuga presiune politică asupra lui Macron.

El s-a confruntat deja cu luni de furie și demonstrații uneori violente în întreaga țară după ce a impus o revizuire a sistemului de pensii.

Nahel a fost înmormântat sâmbătă

Nahel, un tânăr de 17 ani, cu părinți algerieni și marocani, a fost împușcat de un ofițer de poliție în timpul unui control în trafic, marți, în suburbia pariziană Nanterre.

Pentru înmormântare, câteva sute de persoane au stat la rând pentru a intra în marea moschee din Nanterre. Voluntari în veste galbene au stat de pază, în timp ce câteva zeci de trecători priveau de peste drum.

Marie, în vârstă de 60 de ani, a declarat Reuters că a locuit în Nanterre timp de 50 de ani și că întotdeauna au existat probleme cu poliția.

„Acest lucru trebuie să înceteze absolut. Guvernul este complet deconectat de realitatea noastră”, a spus ea.

Împușcarea adolescentului a reaprins vechile critici ale comunităților urbane sărace și mixte din punct de vedere rasial cu privire la violența și rasismul poliției.

Nahel era cunoscut de poliție pentru că anterior nu s-a conformat ordinelor de oprire în trafic și conducea ilegal o mașină închiriată, a declarat joi procurorul din Nanterre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro