Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024. Clotilde Armand susține că are noi dovezi privind fraudarea alegerilor: „PNL-PSD și-au pus voturi din pix”

HotNews.ro
Clotilde Armand , Foto: Inquam Photos / George Călin
Clotilde Armand , Foto: Inquam Photos / George Călin

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand a revenit miercuri seară cu noi acuzații privind fraudarea alegerilor din 9 iunie și publică ceea ce candidata Alianței Dreapta Unită (ADU) numește „dovezi de fraudare flagrantă a procesului electoral pentru funcția de primar al Sectorului 1”.

Într-o postare pe pagina ei de Facebook, Clotilde Armand acuză că scrutinul a fost viciat deoarece membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără întrerupere mai mult de 24 de ore.

„Alegerile din 9 iunie 2024 au fost viciate inclusiv prin organizarea și desfășurarea necorespunzătoare de către AEP a procesului electoral. Membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără pauză peste 24h fără întrerupere, în unele cazuri chiar 50h, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea lor de concentrare și atenția în prevenirea fraudelor”, a scris actualul edil de la Sectorul 1, în mesaj.

„În mod normal, după numărarea voturilor ar trebui să nu existe nicio diferență între numărul de buletine de vot ajunse în secții și numărul de buletine de vot consemnate în procesul verbal final. Nu ar trebui să existe nicio diferență între numărul de votanți și numărul de voturi: valabile + nule. Matematica nu minte! Am descoperit însă numeroase secții de la care lipsesc buletine de vot”.

Ce susține Clotilde Armande că s-a întâmplat în zeci de secții de votare:

  • „Prin verificarea a 41 secții de votare, am stabilit ca diferența dintre numărul de buletine de vot distribuite in secțiile din Sectorul 1 și suma dintre numărul de buletine de vot utilizate + buletine anulate depășește 2.097 buletine de vot care nu au fost procesate legal.
  • Această diferență nu poate fi explicată sau admisă. Ea a fost «rezolvată» la BES în mod abuziv, prin modificarea «din pix» a cifrelor pe procesele verbale pentru a forța închiderea sumelor, dar fără vreo renumărare sau justificare plauzibilă.
  • Secțiile respective sunt: 1, 3, 5, 9, 12, 13, 20, 21, 29, 33, 35, 40, 43, 44, 49, 53, 63, 67, 78, 79, 82, 86, 87, 99, 110, 118, 122, 127, 131, 141, 142, 143, 144, 145, 157, 158, 161, 162, 163, 164, 166.
  • Mai mult, diferența dintre numărul total de alegători prezenți și numărul de voturi valabil exprimate + voturi nule în 38 secții este de încă 454 voturi dispărute fără explicație, care au fost fie «pierdute», fie au putut fi sustrase de persoane rău intenționate.
  • Secțiile respective sunt: 1, 9, 12, 15, 20, 21, 25, 33, 34, 35, 41, 43, 44, 51, 63, 67, 74, 79, 86, 87, 99, 106, 110, 112, 118, 119, 122, 129, 136, 142, 143, 144, 157, 158, 161, 163, 166.
  • Și aceste probleme inacceptabile au fost «rezolvate» tot în mod abuziv, din pix, fără justificare”.

Clotilde Armand își însoțește postarea cu fotografii despre care afirmă că arată procesele verbale din mai multe secții de vot.

Ea precizează că, „din lipsa de timp”, nu a putut analiza toate secțiile de votare, dar susține că „este evident că fenomenul este generalizat la majoritatea secțiilor”.

„În fapt, diferența provizorie de voturi între candidatul ADU și candidatul PSD-PNL este sub 450 de voturi, adică sub 0,5% din total votanți”, mai scrie actualul edil, în mesajul său.

„Ținând cont de faptul că numărul de buletine de vot problematice depășește de peste 5 ori diferența provizorie de voturi dintre primii doi candidați, este plauzibil ca erorile din procesul electoral privind procesarea acestor voturi să fi putut schimba rezultatul alegerilor, împiedicând astfel dreptul fundamental la libera exprimare a intenției de vot a cetățenilor”, conchide Clotilde Armand.

Miercuri dimineață, ea a acuzat încă o dată PNL și PSD, cele două partide care îl susțin pe contracandidatul ei, George Tuţă, cu care își dispută victoria la Primăria Sectorului 1, de fraudă electorală. Candidata ADU a afirmat că o mie de buletine de vot de la o secție de votare „s-au evaporat”.

„Au mai dispărut 1.000 voturi. Din pixul PNL PSD. Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă a celor de la PSD și PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secția de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, s-au evaporat. Număr de magie marca PSD-PNL! Să recapitulăm situația de aici, conform procesului-verbal s-a primit un număr total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un număr de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neîntrebuințate și anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? În ce urnă de votare au fost depuse?”, a scris ea de dimineață, tot într-o postare pe Facebook.

Candidata ADU la Primăria Sectorului 1 a mai precizat că așteaptă renumărarea tuturor secțiilor de votare, afirmând că „este ireal pentru o democrație să poată funcționa prin fraudă”.

În încheierea postării de dimineață, Armand i-a transmis un mesaj și liderului PSD, Marcel Ciolacu: „Marcele… ți-am zis că nu te pricepi la matematică. Și matematica nu minte”.

George Tuță s-a proclamat câștigătorul scrutinului pentru Primăria Sectorului 1

Contracandidatul acesteia, George Tuţă, susţinut de PSD-PNL, spune că el este câştigătorul alegerilor.

El a declarat miercuri că are cu 681 de voturi mai mult decât Clotilde Armand, înainte ca Biroul Electoral al sectorului să centralizeze ultimele trei secţii de votare din sector. El a adăugat că lucrurile nu se mai pot schimba în privinţa învingătorului.

„Suntem în ultima etapă a procesului electoral. Sunt ultimele trei secţii care predau procesele verbale Biroului Electoral de sector. Acum se centralizează ultimele trei secţii de vot care validează diferenţa, avantajul de 681 de voturi dintre mine şi doamna Armand”, a afirmat George Tuţă, într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro.

Despre scenariul în care cererea de renumărare a voturilor formulată de Clotilde Armand să fie acceptată, Tuţă a precizat că din cele 167 de secţii, în 163 deja toate deciziile de aprobare a proceselor verbale au fost luate prin unanimitate.

„Adică inclusiv a reprezentanţilor domniei sale. Tot procesul a fost extrem de transparent, toţi candidaţii au avut acces, au fost prezenţi acolo, nu au fost intervenţii. De fiecare dată dacă a fost o suspiciune sau o greşeală, acestea au fost îndreptate. Nu există niciun fel de argument prin care ceva să nu fi fost la locul lui în această perioadă”, a conchis liberalul.

Acuzațiile USR și poziția șefului AEP

Liderul USR, Cătălin Drulă, a solicitat miercuri demiterea imediată a lui Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis „cele mai mari fraude electorale” din istoria recentă a României.

„Cer demiterea imediată a lui Toni Greblă: frauda electorală nu trebuie tolerată! Toni Greblă, marioneta PSD-PNL la AEP, trebuie să plece imediat. Sub conducerea sa, vedem cum sunt în plină desfăşurare cele mai mari fraude electorale din istoria recentă. Este clar că Greblă a fost încă de la început doar unealta cu care Ciolacu şi Ciucă au vrut să controleze alegerile cu orice preţ. Ce se întâmplă la sectoarele 1 şi 2 este bezna democraţiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumăra voturile, în ciuda tuturor dovezilor clare de fraudă, arată că sunt dispuşi să închidă inclusiv democraţia”, a scris Drulă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Tot miercuri, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Candidatul Alianței Dreapta Unită spune că există suspiciuni documentate că au fost fraudate peste 2.000 de voturi. În fața Biroului Electoral de Sector a avut loc un protest USR pentru susținerea lui Mihaiu, la care au participat și primarii Elena Lasconi și Lucian Viziteu.

Conform rezultatelor parțiale anunțate de BEC, Armand și Mihaiu sunt la câteva sute de voturi în spatele contracandidaților săi de la PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă.

În schimb, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a dat vina pe primari pentru scandalul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale, și a declarat că este convins că miercuri va fi finalizat procesul de numărare și verificare a voturilor în toate județele și în sectoarele din București.

„Există în lege prevederea potrivit căreia dacă o persoană dovedește că există suspiciuni cu privire la erori materiale sau că există neconcordanțe în ceea ce privește procesele verbale înregistrate pot să se adreseze Biroului electoral superior ierarhic care va analiza cererile și care poate să decidă fie admiterea, fie respingerea solicitării. (…) Nu comentez ceea ce spun în campanie și după campanie competitorii politici, după ce va fi publicat rezultatul definitiv al alegerilor, evident că voi fi și eu nevoit să reacționez și să uzez de toate prevederile legale în vigoare”, a afirmat președintele AEP.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro