Sari direct la conținut

Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Derapaj: Au apărut online „estimări” ale rezultatelor. Ce spune un important politolog despre prezența mare la urne și despre turul II: „250.000 de voturi se pot recupera de aici”

HotNews.ro
George Simion, Victor Ponta, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Profimedia
George Simion, Victor Ponta, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Profimedia

Cristian Pîrvulescu crede într-o mobilizare mai mare a electoratului pro-european în primul tur al alegerilor de astăzi, dar spune că bătălia pentru turul II nu e câștigată din start de acestă tabără.

Mai multe site-uri de știri, printre care Digi24.ro, au prezentat date despre care susțin că sunt scoruri ale candidaților la alegerile prezidențiale 2025, lucru interzis de legislația electorală. Ulterior, Digi24.ro a șters scorurile. 

HotNews va prezenta la ora 21.00 primele estimări ale rezultatelor exit-poll-urilor la alegerile prezidențiale 2025.

Ce înseamnă prezența mare la urne în țară și în diapora

HotNews l-a rugat pe politologul Cristian Pîrvulescu să comenteze prezența mare la vot din diaspora și din țară, una care a depășit în total 4.4 milioane de români, la ora 13.00.

„Prezența mare din diaspora s-ar putea să fie efectul programului de vot, faptul că s-a putut vota și vineri, și sâmbătă, când lumea mai muncește (și ajunge mai ușor la vot, n.red.) și ritmul să scadă duminică. Există o probabilitate ca electoratul pro-european să se mobilize mai mult acum decât a făcut anul trecut, ceea ce ar însemna ca un anumit candidat pro-european să beneficieze mai mult decât altul, tot pro-european, care știm că avea un scor estimat mic în diaspora. În fond, exista o diferență de circa 250.000 de voturi, care pot fi recuperate din diaspora. În același timp, cred că prezența mai mare în zona urbană sugerează o mobilizare mai mare a electoratului pro-european mai mare decât în turul I de anul trecut, pentru că atunci exista un clivaj PNL-PSD-extrema-dreapta, acum clivajul e pentru viitorul României. În plus, observăm că singura categorie care scade puțin ca prezență la vot este cea a tinerilor, care votează în număr mare cu candidații pro-extremiști”, spune Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Întrebat cum arată bătălia candidaților pro-europeni în acest context, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA, a explicat: 

„Avem un candidat care are șanse mai mari să primească sprijinul mai larg al electoratului în turul doi, inclusiv al PSD, și unul cu șanse mai mici. Oricum, trebuie să remarcă că majoritatea electoratului rămâne unul pro-european, cel suveranist-extremist nu depășește 40%, după cum au arătat-o și alegerile de anul trecut. Totuși, turul 2 a fost mereu plin de surprize, așa că nu aș considera bătălia încheiată și nu considerăm bătălia câștigată din start de tabără pro-europeană. Depinde foarte mult de campanie. Mă aștept la o prezență în turul I de circa 60% și cam la fel și în turul II. Mai mult, nu poate România, pentru că trebuie să ne gândim că sunt 5 milioane de români în diaspora și 1 milion de alegători în Republica Moldova. Faptul că moldovenii votează este entuziasmant pentru că pentru ei pașaportul românesc era doar un instrument. Iată că avem în Republica Moldova spirit civic și un electorat care nu votează în mod tradițional cu extrema-dreaptă”. 

INTERVIURILE HotNews.ro