Ridicarea lui Georgescu de procurori: așteptându-i pe americani

Justiția e, totuși, ceva concret, care se face cu probe. Dacă procurorii au un dosar solid împotriva lui Georgescu, atunci nu ar trebui să se teamă nimeni de mesajele care vor veni din America.
Există o așteptare mare la momentul la care scriu acest articol, în legătură cu felul în care vor reacționa SUA după ridicarea de pe stradă a lui Călin Georgescu de către procurorii români. Nu doar Musk, el a scris pe X cum s-a trezit, de dimineață. Dar ce va spune administrația de la Washington?
Este și acesta un test. Va comenta vreun oficial american dosarul penal deschis lui Georgescu, care este anchetat pentru implicarea într-o organizație cu caracter fascist, promovarea în spațiul public a unor ideologii fasciste și finanțarea campaniei electorale?
După zeci de ani de zile în care americanii au fost văzuți în România ca apărătorii democrației, pentru mulți ar putea fi șocant dacă un oficial american cu atribuții (Departamentul de stat sau ambasada de pildă) i-ar lua apărarea lui Georgescu.
Dar nu ar fi deloc neobișnuit. Trăim vremuri în care declarațiile americanilor despre România au contrariat: J.D. Vance a acuzat direct autoritățile române pentru anularea turului doi al alegerilor prezidențiale. Elon Musk i-a făcut pe judecătorii Curții Constituționale, care au anulat alegerile prezidențiale, „dictatori”.
Aceste poziționări din ultima perioadă ale oamenilor din administrația Trump de la Casa Albă au fost folosite de Călin Georgescu pentru a-și reclama legitimitatea. „Uite, în timp ce guvernanții din România m-au făcut pro-rus, eu, de fapt, sunt susținut de americani”, a transmis acesta pe toate canalele.
„Aceștia sunt americanii pe care i-au așteptat bunicii și părinții noștri”, a spus într-o seară Călin Georgescu la Realitatea TV, referindu-se la Trump & Musk care vor veni în România să ne elibereze de Soros și de globaliștii lui Joe Biden.
Riscul asumat de procurori
Dincolo însă de ce spun unii sau alții, dincolo de manipularea prin TV, Tiktok sau alte rețele, justiția e totuși ceva foarte concret. Sau ar trebui să fie. Dacă există probe pentru săvârșirea unor infracțiuni, atunci procurorii au dreptul să oprească în trafic, să aresteze, să trimită după gratii pe cineva, pe oricine, chiar și pe un candidat la prezidențiale.
Indiferent ce ar declara în orele și zilele următoare, conducătorii Americii, de la J.D. Vance, Elon Musk până la Donald Trump.
Nu reacția SUA e riscul, ci soliditatea cazului. Dacă dosarul împotriva lui Georgescu este subțire, dacă probele care-l incriminează nu sunt suficient de puternice, atunci Vance și Musk s-ar trezi cu mingea ridicată la fileu.
Exemplul României, care anchetează un candidat la președinție pe baza unui dosar subțire, va fi invocat, probabil, în toate întâlnirile viitoare cu liderii UE.
„Dacă așa arată democrația europeană, atunci nu aveți dreptul să ne criticați pe noi. Aveți probleme mult mai grave”, vor spune oamenii lui Trump. Și nu cred că Macron sau altcineva va mai putea să ne apere.