Sari direct la conținut

Robert D. Kaplan, Stratfor: Ma tem pentru Republica Moldova. Cele 3 pericole etnice pentru Chisinau ​

HotNews.ro
Estul Romaniei si Republica Moldova, Foto: Stratfor
Estul Romaniei si Republica Moldova, Foto: Stratfor

Geostrategul Robert D. Kaplan isi exprima teama pentru Republica Moldova, intr-o analiza publicata joi de agentia independenta de strategie Stratfor. Membru al Comitetului consultativ pentru politica de aparare al Departamentului American al Aparararii, Kaplan avertizeaza Vestul ca trebuie sa se implice mai mult in Republica Moldova, pe fondul influentei mari a Rusiei, precum si al instabilitatii generate de minoritatile etnice si lingvistice din Basarabia.

„Eu nu ofer politici complete privind Moldova sau alte state care se confrunta cu Rusia. Spun doar ca exista costuri umane incalculabile ale inactiunii Vestului. Iar actiunea Vestului trebuie sa insemne o abordare guvernamentala integrata – politica, intelligence, economie si asa mai departe – pentru a contracara ceea ce fac rusii”, considera Kaplan, in analiza „De ce conteaza Molodva urgent”.

El avertizeaza ca deja nu mai este mult timp la dispozitie, in conditiile in care autoritatile ruse au facut deja demersuri la reprezentantii minoritatilor etnice din Republica Moldova pentru a bloca drumul european al tarii.

Oficialii rusi ar fi avut intalniri cu minoritatile etnice din Moldova sa le faca sa ceara mai multa autonomie dupa ce Moldova avea sa mearga mai departe cu Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, semnat la sfarsitul lunii iunie. Rusii stiu ca Moldova este mai mult decat o zona de frontiera: este un amestec neomogen de popoare care constituie multiple zone de granita, intr-un stat mic si slab. Ma tem pentru Republica Moldova„, conchide analistul Stratfor.

Geostrategul american, care tocmai a incheiat o calatorie de documentare in Romania si Republica Molodva, a ramas cu impresia ca, in legatura cu viitorul tarii lor, moldovenii cred ca „Rusia este o realitate in timp ce Occidentul este doar un concept geopolitic”.

„In cele din urma, acesta este motivul pentru care si multi dintre etnicii romani (din Republica Molodva – n.r.) sunt resemnati cu faptul ca Rusia trebuie sa fie implicata”, mai sustine Kaplan.

Trei pericole la adresa Republicii Molova – riscul ucrainizarii:

  • Balti. Kaplan sustine ca un diplomat occindental i-a spus ca orasul molodvenesc Balti, „cu un anumit sentiment pro-rus, ar putea deveni un Donetsk al Republicii Moldova”. In regiunea ucraineana Donetk rebelii pro-rusi, puternic inarmati si sutinuti de Moscova, si-au autoproclamat o asa-zisa Republica Populara Donetk, separatista.
  • Gagauzia. „Orasul Comrat, din sudul Republicii Moldova, este casa minoritatii turce gagauze – crestin-ortodoxa vorbitoare de limba rusa- o  potentiala coloana a cincea pe care Putin ar putea-o folosi pentru a submina Republica Moldova. Vitaliy Kyurkchu, un politician local gagauz, mi-a spus ca, cu cei 160.000 de gagauzi din Republica Moldova si 40.000 peste granita in Ucraina, <>, care ar trebui sa slabeasca sau  chiar sa darame Republica Moldova si Ucraina. Asta era iredentism periculos, desigur”, scrie Robert D. Kaplan.
  • Transnistria.  Este „o aschie pe teritoriul din estul Nistrului, care este oficial parte din Republica Moldova, dar care, cu o populatie ruseasca puternica, s-a separat de Republica Moldova dupa un scurt razboi la inceputul anilor ’90. Transnistria are acum trupe rusesti care sa actioneze ca un ciocan impotriva Republicii Moldova, in cazul in care Chisinaul ar vrea sa pivoteze spre Occident. Transnistria este un fel de paradis tulbure al contrabandistilor, pe care care Putin vrea sa il vada multiplicat in estul Ucrainei”, mai afirma geostrategul american.

Citeste in original analiza Strafor semnata de Robert D. Kaplan

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro