Sari direct la conținut

Rodica Culcer: „Ne permitem luxul sa facem jurnalism serios”

Adevarul

Jurnalul TVR se reinventeaza. Format nou, mai dinamic, Cosmin Prelipceanu, pe TVR 1, de la ora 19,00, de luni pana vineri, Mihai Radulescu, sambata si duminica. Jurnalul TVR 2 de la ora 21.30, denumit „Ora de stiri”, va fi prezentat de Adriana Muraru, de luni pana joi, si de Diana Lascarescu, de vineri pana duminica.

Rodica Culcer, directorul stirilor TVR, ne-a vorbit despre aceste relansari spectaculoase.

– Cum vor arata noile emisiuni informative de la TVR?

– Jurnalul prezentat de Cosmin Prelipceanu va fi mai dinamic si mai credibil. Cosmin s-a alaturat practic echipei de realizatori.

El nu este si nu a fost niciodata un cititor de prompter, ci un ziarist adevarat, cu experienta de teren si de studio si cu o curiozitate vie pentru tot ce se intampla, ramasa in mod miraculos intacta dupa atatia ani de meserie.

In plus, avem un decor nou, generos, care poate fi exploatat cu indrazneala si imaginatie. Ma bucur ca si echipa tehnica a raspuns cu entuziasm si profesionalism la provocarea noului jurnal. Va anunt insa ca si jurnalul de dimineata va avea „o noua fata”.

In general, toate jurnalele vor avea alti prezentatori decat pana acum.

– Investigatia a existat prea putin in jurnalele TVR. Cum veti umple acest gol si care sunt primele subiecte-bomba pe care le puteti dezvalui?

– Investigatiile lipsesc intr-adevar pentru ca nu avem o echipa dedicata acestei activitati. Noi realizam un jurnal de actualitati, deci resursele noastre sunt absorbite de evenimentele zilei, pe care incercam sa le tratam din diferite unghiuri.

TVR are de altfel un grup de jurnalisti specializati in investigatii in cadrul redactiei social-economice, deci in afara Directiei stiri.

In masura posibilitatilor vom incerca sa realizam si noi propriile noastre investigatii, pentru ca nu dorim sa fugim de ele – doar sa le realizam bine si asta cere timp si un alt tip de organizare.

– Cum este conturat profilul telespectatorului stirilor TVR 1 si de unde intentionati sa mai „furati” public?

– stirile TVR1 se adreseaza, prin natura canalului 1 care acopera intreg teritoriul tarii, intregii populatii adulte. De aceea ele trebuie sa fie, pe de o parte, cat se poate de accesibile pentru a fi intelese de toti cei care urmaresc jurnalul, si, pe de alta parte, relevante.

Cu alte cuvinte, noi avem datoria sa difuzam acele stiri care au un impact asupra vietii oamenilor. Din acest motiv, stirile asa-zise oficiale, care tin de activitatea autoritatilor, trebuie sa fie prezente pe post. Daca nu le vor afla de la TVR, oamenii nu vor avea de unde sa le afle.

Acest lucru nu inseamna ca stirile „oficiale” vor fi prezentate ne-critic. Dimpotriva, avem datoria fata de cetatenii care platesc taxa radio-tv sa prezentam toate aspectele problemelor, inclusiv cele care ii deranjeaza pe oficiali.

– Credeti ca emisiunile informative ale TVR sunt singurele serioase, intr-un peisaj in care stirea tabloidizata deschide principalele jurnale de la televiziunile comerciale?

– Nu vreau sa fac aprecieri asupra altor televiziuni, dar pot spune ca la TVR stirea tabloidizata nu deschide jurnalul. Este dreptul televiziunilor comerciale sa deschida jurnalele cu ce cred de cuviinta, noi insa avem o datorie si o misiune publica.

Din punctul meu de vedere, suntem privilegiati pentru ca ne putem permite luxul de a face jurnalism serios. Nu dorim insa sa fim plicticosi.

– Cum veti asigura echidistanta politica in jurnal, astfel incat sa nu alimentati polemici?

– Nu avem cum sa nu alimentam polemici. Jurnalismul care-si merita numele este intotdeauna incomod pentru putere si pentru oamenii politici in general. Daca urmariti jurnalul veti vedea ca punctele de vedere ale opozitiei sunt prezente pe larg.

De altfel singurul care se plange de stirile TVR este Adrian Nastase, nu PSD in ansamblul sau. Prefer sa nu comentez motivele pentru care o face, in cadrul acestui interviu.

Mergand mai departe, mentionez ca si la „Prim Plan” au fost invitati liderii opozitiei singuri cu moderatorul, ca si presedintele si primul-ministru, pentru a-si putea exprima pe larg punctele de vedere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro