Sari direct la conținut

Român arestat în Grecia pentru provocarea unui incendiu

HotNews.ro
Român arestat în Grecia pentru provocarea unui incendiu
Incendiu în Grecia Foto: Dimitris Aspiotis / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un român în vârstă de 38 de ani a fost arestat preventiv, marţi, în Grecia, după ce a fost acuzat de provocarea unui incendiu, sâmbăta trecută, în Rafina, în estul regiunii Attica. El neagă însă că ar fi provocat incendiul şi susţine că se afla în zonă deoarece încerca să îl stingă, scrie Ekathimerini.

Același bărbat a mai fost arestat pentru incendiere în aceeaşi zonă, în două rânduri, luna trecută, şi a reuşit să scape cu o amendă, potrivit agenţiei de presă Atena-Macedonia, care nu a oferit detalii suplimentare, scrie News.ro.

De data aceasta, însă, autorităţile au adăugat o acuzaţie de punere în pericol şi au obţinut arestarea lui preventivă.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în timpul verii. Dar vremea mai caldă, mai uscată şi mai vântoasă, pe care oamenii de ştiinţă o leagă de efectele schimbărilor climatice, a crescut frecvenţa şi intensitatea acestora. Weekendul trecut, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, inclusiv două în apropierea capitalei, Atena.

Luni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia se confruntă cu o vară periculoasă din cauza incendiilor de vegetaţie, care sunt favorizate de seceta prelungită şi de vânturi neobişnuit de puternice, scrie Reuters.

„Este o vară care este de aşteptat să fie deosebit de periculoasă, cele mai dificile perioade sunt încă în faţa noastră. Am avut o lună iunie foarte dificilă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă ridicată şi rafale de vânt neobişnuit de mari pentru acest sezon”, a declarat Mitsotakis, adresându-se cabinetului său.

El i-a lăudat pe pompieri pentru că au reuşit să limiteze incendiile izbucnite în weekend.

Conform premierului Greciei, aproape 100 000 de metri pătraţi de teren au ars în cele două incendii izbucnite la sfârşitul săptămânii, dar pagubele au fost limitate datorită răspunsului autorităţilor care se ocupă de situaţiile de urgenţă.

Grecia şi-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal şi sporind formarea, după ce anul trecut incendiile de pădure au forţat 19.000 de persoane să părăsească insula Rodos şi au ucis 20 de oameni în nordul ţării.

INTERVIURILE HotNews.ro