Sari direct la conținut

Romania – invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris in 2013

HotNews.ro
Romania la Salon du livre 2012, Foto: ICR
Romania la Salon du livre 2012, Foto: ICR

România va fi țară invitată de onoare la ediția din 2013 a Salon du Livre – Salonul Internațional de Carte de la Paris. Decizia a fost anunțată miercuri, 11 aprilie 2012, de Sindicatul Național al Editorilor (Syndicat national de l’édition) din Franța. Standul național al României la Salon du Livre este organizat, din 2009, de Institutul Cultural Român.

Cea mai importantă manifestare a pieței editoriale din Franța, cu o medie de 180 000 vizitatori pe ediție, Salon du Livre reunește în fiecare an peste 1 000 de expozanți din 40 de țări, 30 000 de profesioniști ai pieței editoriale internaționale și peste 2 000 de autori din toată lumea.

Creat în 1981, Salonul de la Paris va ajunge anul viitor la cea de-a XXXIII-a ediție. Alegerea României ca ţară invitată de onoare este o urmare firească a participării tot mai consistente a ICR la prestigiosul salon: de la creşterea constantă a numărului de titluri traduse în franceză și disponibile la stand, la multiplicarea lansărilor de carte şi organizarea unor evenimente de o înaltă calitate intelectuală: colocviul „Cioran – le pessimisme jubilatoire“ organizat de ICR în 2011 a devenit în lumea literară şi pentru presa franceză o referinţă pentru tot ceea ce s-a scris ulterior cu ocazia centenarului naşterii filosofului. Participarea românească la ediția din acest an a Salon du Livre a menţinut acest standard: o masă rotundă, un concert și o expoziție au fost dedicate „vagabondajului literar“, pornind de la figura scriitorului Panait Istrati. Programul a mai cuprins lansări, prezentarea programelor ICR de finanțare a traducerii și publicării culturii române scrise în străinătate, precum și o librărie de carte românească, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Prin statutul de țară invitată de onoare la Salon du Livre – ediția 2013, România își consolidează poziția ascendentă pe piața literară internațională. Ascensiunea este confirmată de prezența României ca țară invitată a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în luna mai a acestui an, precum și, în 2013, la Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia. Potrivit ICR, la patru ani de la prima participare la Târgul Internaţional de Carte LIBER, cel mai amplu eveniment de gen din lumea hispanică, România a fost invitată de onoare a ediției LIBER 2011, desfășurată la Madrid. În 2012, România este, de asemenea, invitat de onoare al Târgului Internaţional de carte de la Praga, unde va fi prezentă cu un stand organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. La Paris, Torino, Göteborg și Barcelona/Madrid standurile naționale sunt organizate de Institutul Cultural Român.

Cu sprijinul ICR, prin programele derulate de Centrul Național al Cărții, au fost traduse și publicate până acum în Franța 32 de titluri.

Acordarea statutului de țară invitată la ediția din 2013 a prestigiosului eveniment editorial francez confirmă rolul României de jucător cultural important pe piața internațională, rol dobândit cu deosebire în ultimii ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro