Romania, o criza politica ce ingrijoreaza Europa – cronologia evenimentelor (AFP)
Cronologia evenimentelor care au condus la referendumul de destituire a presedintelui roman Traian Basescu si la criticile Comisiei Europene impotriva majoritatii de centru-stanga, realizata de AFP.
APRILIE
- 27: caderea guvernului de centru-dreapta in urma unei motiuni de cenzura a opozitiei de centru-stanga care regrupeaza: social-democratii (PSD), liberalii (PNL) si micul Partid Conservator fondat de fostul colaborator al Securitatii Dan Voiculescu.
- Traian Basescu il desemneaza pe liderul PSD Victor Ponta drept prim ministru.
MAI
- 7: guvernul lui Ponta obtine votul de incredere al Parlamentului.
IUNIE
- 12: Parlamentul il mandateaza pe Victor Ponta, la cererea sa, sa reprezinte Romania la summiturile Uniunii Europene, marcand inceputul bataliei cu Traian Basescu.
- 27: Curtea Constitutionala afirma ca presedintele Basescu, in calitate de sef de stat, trebuie sa-si reprezinte tara la Consiliul European dar Ponta pleaca la Bruxelles in ciuda avizului Curtii.
IULIE
- 3: USL revoca presedintii celor doua camere ale Parlamentului si avocatul poporului, in cadrul unei sesiuni extraordinare a legislativului.
- Curtea Constitutionala denunta atacuri „virulente si fara precedent” din partea guvernului. Critici ale Comisiei Europene si a Statelor Unite.
- 4: guvernul adopta o ordonanta de urgenta care reduce prerogativele Curtii Constitutionale.
- 6: Parlamentul voteaza cu o larga majoritate pentru destituirea presedintelui.
- 9: Curtea Constitutionala valideaza suspendarea lui Basescu si il numeste pe Crin Antonescu presedinte interimar.
- 12: UE il someaza pe Victor Ponta sa reinstaureze puterile curtii Constitutionale, ceea ce USL consimte sa faca.
- 18: UE acuza Romania ca i-a zguduit increderea si anunta o supraveghere intarita pana la finele anului in domeniul justitie si statului de drept.
- 29: Referendumul de destituire a presedintelui suspendat Traian Basescu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro