Sari direct la conținut

Ce scrie presa franceză înainte de meciul România-Olanda de la EURO 2024: „A scăpat dintr-o existență mizerabilă în cel mai sărac cartier al Bucureștiului și acum impune respectul”

HotNews.ro
Ce scrie presa franceză înainte de meciul România-Olanda de la EURO 2024: „A scăpat dintr-o existență mizerabilă în cel mai sărac cartier al Bucureștiului și acum impune respectul”
Fanii României la Munchen/Profimedia

Cel mai mare cotidian sportiv din Franța, L’Equipe, dedică o pagină întreagă din ediția sa de print de marți meciului Olanda-România. Articolul dedicat României are un personaj principal, „cel mai puternic dintre toți” tricolorii.

Din cele 40 de pagini ale numărului de marți, 2 iulie, ale ziarului L’Equipe, 11 sunt dedicate victoriei Franței în fața Belgiei (1-0, din autogol). Victoria unei echipe despre care cronicarul meciului spune că este la fel de dureros de privit pe cât joacă. Dar chiar și așa, „tot obosiți, dar încă acolo”, (adică în competiție, n.red.), după cum o spune jocul de cuvinte din titlu.

Ziarul dedică apoi câte o pagină de avancronici fiecăruia dintre meciurile zilei de marți: Austria-Turcia și România-Olanda. 

Considerată favorită, Olanda „prinde articolul de sus” cu titlul „Ora adevărului” și descrie atmosfera optimistă din lotul batav înainte de meciul cu România, care se desfășura la Munchen, începând de la ora 19.00. Același stadion, Olympiastadion, pe care echipa Olandei, cu actualul antrenor Ronald Koeman în teren, învingea cu 2-0 naționala Uniunii Sovietice, pe 25 iunie 1988, în finala Campionatului European. Goluri: Gullit și Van Basten.

Portretul lui Niță

Articolul dedicat României ocupă un sfert de pagină și îl are ca personaj principal pe Florin Niță, titularul porții tricolore. Textul invocă copilăria tristă a lui Niță, în „cel mai sărac cartier din București, Drumul Taberei” – după cum îl prezintă autorul francez, influența determinantă a mamei lui Niță asupra vieții și carierei acesteia, pierderea tatălui la 5 ani, evadarea din sărăcie datorită fotbalului, dar și munca în paralel într-o fabrică de cozonaci pentru a putea contribui la veniturile familiei. 

Florin Niță/Profimedia

„Dimineața eram la școală, la amiază la antrenamente, iar de la 15-21 la muncă. Mă dureau atât de tare picioarele, dar seara ajungeam acasă cu un cozonac care le bucura pe mama și pe sora mea”, este citatul din Niță din articol.

La 37 de ani, Florin Niță impune respectul prin prestația sa în poarta României, scrie ziarul francez, care invocă și dorința acestuia de a mai juca 10 ani. Iar la Euro, măcar câteva zile, adaugă jurnalistul francez. 

INTERVIURILE HotNews.ro