Sari direct la conținut

România va instala în 2024 panouri solare peste capacitatea a două reactoare nucleare / În Spania, energia fotovoltaică a devenit deja principala sursă de producere a electricității

PRAHOVA - VALEA CALUGAREASCA - INAUGURARE PARC FOTOVOLTAIC . Foto: nquam Photos / Ovidiu Micsik
PRAHOVA - VALEA CALUGAREASCA - INAUGURARE PARC FOTOVOLTAIC . Foto: nquam Photos / Ovidiu Micsik

Capacitatea fotovoltaică care va fi instalată în 2024 în România este estimată la 1.620 MW, mai mult decât triplu față de anul trecut – investiții impulsionate de finanțările cu bani europeni. Cifrele se apropie de cele ale vecinilor bulgari, însă sunt departe de Spania, unde panourile solare reușesc să acopere trei sferturi din cererea de energie a întregii țări în timpul orelor de vârf. 

  • Articol realizat în cadrul proiectului european PULSE de Claudia Pîrvoiu și Sebastian Pricop (HotNews.ro), alături de Vladislava Peeva (Mediapool – Bulgaria) și Marcos Lema (El Confidencial – Spania)

România va instala, până la sfârșitul anului, prin programul REPowerEU, capacități fotovoltaice de aproximativ 1.620 MW, din care 1.590 MW sunt instalați de beneficiari care nu sunt prosumatori, potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.ro. Valoarea este peste capacitatea a două reactoare nucleare de la Cernavodă.

De asemenea, pentru tehnologia eoliană, capacitatea estimată a fi nou instalată este de 251 MW, reprezentând 13,4%  din totalul de 1.875 MW (solar+eolian), mai arată Ministerul Energiei.

Spre comparație, în 2023, în Romania, s-au instalat doar 496 MW de capacitate fotovoltaica, potrivit datelor Ministerului Energiei.

Miliarde de euro prin Fondul de Modernizare

Alte mii de MW vor fi instalați în următorii doi ani, cu banii care vin prin Fondul pentru Modernizare.

Fondul pentru Modernizare, estimări ale Ministerului Energiei:

  • solar – instituții publice: 500 MW;
  • solar – mediul privat: 1.370 MW;
  • solar – proiecte CE Oltenia: 735 MW;
  • eolian – mediul privat: 185 MW;

Termenul de finalizare al investițiilor, conform ghidurilor de finanțare, este 31 decembrie 2026.

Prin programul ElectricUp, vor mai fi puși în funcțiune, de către IMM-uri și domeniul HoReCa, încă 150 MW. Termenul estimat pentru aceste capacități este 2025.

Comisia Europeană a anunțat, în iunie, că a plătit o tranșă de aproape 1,1 miliarde euro pentru proiectele energetice românești. Banii provin din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în 10 de țări ale UE. Mai departe, banii trebuie investiți pentru modernizarea sistemelor energetice. O parte din bani este pentru contractele pentru diferență.

În plin boom al investițiilor în energia regenerabilă, Comisia Europeană a aprobat, în primăvară, pentru România, o nouă schemă de finanțare, de 3 miliarde de euro, pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene. Sunt bani care vor finanța contracte pentru diferență (CfD), prin care prețul energiei electrice va fi fixat pentru o perioadă de 15 ani. Practic, este un preț garantat al energiei, timp de 15 ani, pentru norocoșii beneficiari.

Vor urma niște licitații cu oferte pe eolian și fotovoltaic, în cadrul cărora beneficiarii vor propune pe lângă proiect și un preț de exercitare.

Prețurile maximale de pornire vor fi 91 de euro/MWh pentru fotovoltaice și 93 de euro/MWh pentru eoliene.

Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. În schimb, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferența autorităților române.

Ce capacități eoliene și solare vor fi instalate până în 2030

Dintre sursele regenerabile, energia eoliană va avea cea mai mare pondere, aproximativ 37%, urmată de energia hidro, cu o pondere de aproximativ 35%, iar energia solară va avea o pondere de 23,5% în consumul final brut de energie, a transmis Ministerul Energiei la solicitarea HotNews.ro.

Până în 2030 vor fi construite și puse în funcțiune capacități suplimentare instalate de centrale solare de aproximativ 4.900 MW (atât la sol, cât și pe acoperișuri), precum și aproximativ 4.600 MW în centrale eoliene.

În prezent, puterea instalată a capacităților de producție de energie electrică este de 20.000 MW, din care 13.100 MW reprezintă surse regenerabile de energie (inclusiv hidro, prosumatori), echivalentul a 65% din totalul capacităților de producție instalate în România, potrivit datelor ANRE și Transelectrica.

Bulgaria: Parcurile solare reprezintă 8,3% din energia electrică produsă

În 2024, vor fi incluși în rețeaua de înaltă și medie tensiune peste 1.600 MW energie regenerabilă, potrivit datelor „Operatorului de Sistem Electric”.

Separat, investitorii folosesc bani personali sau împrumuturi pentru a adăuga proiecte pentru alți 1.425 MW de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Subvenția din PNRR pentru aceste proiecte este de 270 de milioane de euro. Proiectele finanțate de Bruxelles trebuie să fie însoțite în mod obligatoriu de construirea de instalații de stocare a energiei cu o capacitate de 350 MW.

Aceste proiecte vizează producția de energie electrică destinată vânzării pe piața liberă. Separat, există o serie de proiecte solare mari pentru nevoile proprii ale unor companii uriașe din industria minieră și de prelucrare.

În urmă cu mai puțin de o lună, au fost aprobate proiecte pentru construirea de panouri solare pentru 1.500 de gospodării, care vor primi un grant de 40 de milioane de euro de la Bruxelles.

În lupta pentru o subvenție de 200 de milioane de euro pentru construirea de capacități proprii de producere a energiei din surse regenerabile și de stocare a acesteia se află 562 de companii.

Conform datelor pentru 2023 ale „Operatorului sistemului de electricitate”, capacitățile instalate de energie regenerabilă din Bulgaria depășesc energia nucleară și cărbunele. Ponderea capacităților hidroenergetice este de 22,5%, a energiei solare – 21,7%, a energiei eoliene – 4,9%, iar a biomasei – 0,6%.

Cu toate acestea, ca pondere în producția brută de energie electrică, centralele regenerabile nu pot fi comparate cu centrala nucleară Kozlodui și cu centralele pe cărbune, care împreună contribuie la 80% din producția de energie electrică, în timp ce parcurile solare reprezintă 8,3% din energia electrică produsă, hidroenergia – 7,7%, iar pe paletele eoliene – 3,9%. Biomasa contribuie din nou foarte puțin – 0,6%.

Spania: Energia fotovoltaică este principala sursă de producere a electricității

Energia solară fotovoltaică a devenit principala sursă de generare a energiei electrice în Spania în mai 2024, marcând prima dată în istorie când acest lucru s-a întâmplat. Acesta este un eveniment fără precedent. Conversia luminii solare în electricitate prin intermediul panourilor solare a reușit să satisfacă trei sferturi din cererea de energie a Spaniei în timpul orelor de vârf ale zilei, iar potențialul său este și mai mare.

Energia solară, în toate formele sale (fotovoltaică, termică și autoconsum), a fost deja dominantă în ocazii anterioare, cum ar fi vara trecută. Noua evoluție semnificativă reprezintă predominanța energiei fotovoltaice, care a reprezentat aproape un sfert din producția totală de energie electrică, conform Red Eléctrica (REE). 

Dacă se adaugă energia termică (3,2%), care transformă lumina soarelui în căldură, și instalațiile de autoconsum, care permit cetățenilor să își producă propria energie independent de rețea, totalul devine și mai semnificativ.

Faptul că energia fotovoltaică este liderul producției de energie în Spania nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere expansiunea masivă pe care această tehnologie a cunoscut-o în țară în ultimii ani. În prezent, aceasta reprezintă 21,1% din capacitatea totală instalată, astfel încât nu este surprinzător faptul că a reprezentat 24,6% din producție într-o lună ca mai, cu radiații solare ridicate.

Este vorba despre 26.543 de megawați (MW), dar niciodată nu s-au produs mai mult de 20.000 MW într-un singur moment. Aceasta înseamnă că mai mult de 20% din această capacitate rămâne neutilizată, făcând loc altor surse de energie care nu își pot opri cu ușurință producția, cum ar fi energia nucleară sau termică, potrivit consultantului în energie Xavier Cugat.

Cea mai intensă utilizare a avut loc pe 24 mai, exact când au avut loc opriri la centralele nucleare. La ora 13:25, energia solară fotovoltaică și-a atins recordul istoric, furnizând 19.565 MW rețelei, potrivit calculelor lui Cugat. Recordul pentru 2023 a fost de 16.092 MW, subliniind rapiditatea cu care noua capacitate fotovoltaică este pusă în funcțiune.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862.HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

INTERVIURILE HotNews.ro