Sari direct la conținut

Românii îşi pot primi acum şi certificatul de căsătorie digital, dar nu scapă de drumul la ghişeu

HotNews.ro
Tineri casatoriti, Foto: Guido Cavallini / ImageSource / Profimedia Images
Tineri casatoriti, Foto: Guido Cavallini / ImageSource / Profimedia Images

Începând de sîmbătă, ofiţerii de stare civilă din mii de localităţi pot înregistra exclusiv în format digital şi „evenimentul de viață „căsătorie””, anunţă Ministerul de Interne.

Din 18 aprilie acest an, ofițerii de stare civilă au putut înregistra nașterile și decesele exclusiv în format digital în 334 de localități din țară, după ce alte 5 municipii reședință de județ s-au interconectat la sistemul IT pentru emiterea actelor de stare civilă.

Până la data de 23 august 2024, platforma a devenit accesibilă pentru locuitorii a 2.445 de localităţi (municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune).

Cetățenii din aceste localități pot cere eliberarea certificatelor de naștere și deces în format electronic, dar pentru asta trebuie să vină la ghișeu.

Deocamdată, cetățenii trebuie să vină la ghișeu și să lase ofițerului de stare civilă și emailul, pentru că ”extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă se realizează etapizat”.

MAI spune că cei interesați trebuie să vină la ghișeu cu toate documentele, inclusiv pentru a depune solicitarea de eliberare a actelor în format digital. Le vor primi în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.

Volumul digitalizării documentelor este unul mare, 68,5 milioane de acte de stare au fost trecute în variantă digitală. Acestea cuprind informații din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

„Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă “ – SIIEASC este un Sistem informatic implementat în scopul digitalizării stării civile, reducerii birocrației și timpului de așteptare.

INTERVIURILE HotNews.ro