Romgaz, despre atribuirea unui contract de 320 milioane de euro: Comisia de evaluare nu a avut cunostinta despre faptul ca Duro Felguera este investigata in Spania pentru spalare de bani si dare de mita
Comisia de evaluare a Romgaz nu a avut cunostinta despre faptul ca Duro Felguera este investigata in Spania pentru spalare de bani si dare de mita, a transmis Romgaz, la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca Romgaz a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro, cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi la Iernut. Duro Felguera este investigata in Spania intr-un caz de coruptie, care se intinde pana in Venezuela. Despre Romelectro, HotNews.ro a scris in mai multe randuri cum castiga numeroase contracte mari cu societati energetice de stat. Vezi ce explicatii ofera Romgaz despre modul in care s-a desfasurat licitatia.
Potrivit Romgaz, „criteriul de selectie aplicat ofertantilor calificati si avand oferte tehnice conforme cu cerintele caietului de sarcini, a fost cel mai bun raport calitate-pret”. Insa, pretul a „cantarit” 85% in evaluarea ofertei, iar oferta tehnica doar 15%. Pe langa asocierea Duro Felguera& Romelectro, au mai participat la licitatie: Calik Enerji Sanayi ve Ticaret A.S.(Turcia); Metka Industrial-Construction S.A.(Grecia) si Siemens S.R.L. Bucuresti sustinut de catre Siemens A.G. Germania.
Anuntul de participare aferent acestei licitatii este publicat pe SEAP cu nr. 168981/05.08.2016
Despre firma spaniola Duro Felguera, Romgaz sustine ca nu era cunoscut faptul ca este investigata pentru spalare de bani. Mai sustine ca firma spaniola „a prezentat Declaratia pe proprie raspundere privind neincadrarea in dispozitiile Art. 177 alin (1) si (2) din Legea nr. 99/2016 (Formularul 1 – Anexa 1), prin care afirma ca nu au fost condamnati prin hotarare definitiva a unei instante judecatoresti, pentru comiterea uneia dintre urmatoarele infractiuni: acte de coruptie, spalare de bani, frauda, acte de terorism, etc”.
„Referintele Duro Felguera si experienta similara privind constructia de centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze a carei valoare este egala sau mai mare de 250.000.000 euro, solicitate prin fisa de date, asa cum au fost prezentate in oferta, au fost considerate de comisia de evaluare ca fiind indeplinite (conforme)”, mai precizeaza Romgaz.
- Situatiile in care pot fi incheiate acte aditionale la contract
Legat de posibilitatea incheierii unor acte aditionale, care ar putea duce ulterior la cresterea pretului, Romgaz sustine ca „Pretul contractului este ferm, exprimat in euro si nu se ajusteaza, conform art. 17.2 din contract”. Insa exista si situatii in care pot fi incheiate acte aditionale. Potrivit contractului, „Executantul are obligatia de a incepe executia Contractului in 3 zile de la constituirea garantiei de buna executie”. Dar in cazul in care „Executantul sufera intarzieri si/sau suporta costuri suplimentare, datorate in exclusivitate Achizitorului, partile vor stabili de comun acord prelungirea perioadei de executie a lucrarilor si totalul cheltuielilor aferente, daca este cazul, care se vor adauga la pretul Contractului”.
Lucrarile executate in baza Contractului sau, daca este cazul, oricare faza a acestora prevazuta a fi terminata intr-o perioada stabilita in graficul de executie, trebuie finalizate in termenul convenit de parti, termen care se calculeaza de la data inceperii executarii lucrarilor.
In cazul in care „orice motive de intarziere, ce nu se datoreaza Executantului”, sau „alte circumstante neobisnuite susceptibile de a surveni, altfel decat prin incalcarea Contractului de catre Executant, indreptatesc Executantul de a solicita prelungirea perioadei de executare a lucrarilor sau a oricarei faze a acestora, atunci partile vor revizui, de comun acord, perioada de executare si vor semna un act aditional”.
„Daca pe parcursul indeplinirii Contractului Executantul nu respecta graficul de executie, acesta are obligatia de a notifica acest lucru, in timp util, Achizitorului. Modificarea datei/perioadelor de executare asumate in graficul de executie se face cu acordul partilor, prin act aditional cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data incheierii acestuia”, se mai precizeaza in contract.
Pentru mai multe amanunte, vezi atasat raspunsul integral al Romgaz.
Romgaz a anuntat saptamana trecuta pe Bursa de Valori Bucuresti ca a incheiat un contract urias, de circa 320 milioane de euro cu o asociere formata din firmele Romelectro SA si Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la Iernut. Duro Felguera este o firma spaniola, specializata in lucrari energetice. Reprezentantii firmei Duro Felguera sunt investigati de institutia anti-coruptie din Spania, pentru o posibila spalare de bani si dare de mita unor oficiali din Venezuela, potrivit unui articol din El Mundo, din martie 2016 (articol in limba spaniola). Vezi detalii aici.