Sari direct la conținut

România ar putea pedepsi cu până la 7 ani de închisoare vânzarea sau cumpărarea unui copil / Care este legislația acum

HotNews.ro
Senatul Romaniei, Foto: Agerpres
Senatul Romaniei, Foto: Agerpres

Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, un proiect de lege prin care vânzarea sau cumpărarea unui copil, prin ocolirea procedurii de adopţie, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopţiei, în sensul incriminării faptei părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care pretinde bani ori foloase materiale „în scopul stabilirii între copil şi terţe persoane a unor legături

asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, fără a recurge la procedura standard de adopţie”, se arată în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

  • „Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, primeşte sau pretinde bani ori alte foloase materiale, în scopul stabilirii între copil şi terţe persoane a unor legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, prin ocolirea procedurii de adopţie, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează oferirea sau darea de bani sau alte materiale ori alte foloase”, potrivit iniţiatorului.

Închisoare de până la 5 ani pentru intermediari

Un amendament admis prevede privarea de libertate şi pentru intermediari.

  • „Fapta persoanei care, fără drept, intermediază stabilirea între o persoană şi respectivul copil a unei legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, în scopul obţinerii de foloase materiale, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, prevede amendamentul.
  • „Statul roman are datoria morală şi legală de a depune toate diligenţele necesare pentru ca drepturile fundamentale ale copilului să fie respectate. Astfel, minorul nu trebuie şi nu poate fi asimilat unui bun, iar toate drepturile fundamentale nepatrimoniale, inalienabile şi indisolubil legate de persoana acestuia (dreptul la stabilirea şi păstrarea identităţii sale, dreptul la un nume, dreptul de a dobândi o cetăţenie şi de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit, crescut şi educat de aceştia, dreptul de a-si păstra cetăţenia, numele şi relaţiile de familie, dreptul de a menţine relaţii personale şi contact direct cu părinţii, rudele, dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea) trebuie să fie respectate. Mai mult decât atât, în legislaţia penală a statelor membre ale Uniunii Europene, fenomenul de vânzare a copiilor este incriminat”, mai subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este primul for sesizat.

Vid legislativ în cazul vânzării sau cumpărării copiilor

Până acum Legea 273/2004 se aplica doar în cazul în care există o procedură de adopție în derulare.

„Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a pretinde sau de a primi, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale în scopul adopției copilului se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea drepturilor părintești”, arată legea.

Senatorii USR Simona Spătaru şi George Mîndruţă care au depus o iniţiativa legislativă subliniază că în repetate rânduri, instanţe judecătoreşti din România (inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) au recunoscut existenţa unui vid legislativ în această materie, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Art. 211 din Codul penal incriminează infracţiunea de trafic de minori, dar dacă recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor nu este subsumată scopului exploatării acestuia, această faptă nu constituie infracţiune, inclusiv în ipoteza în care părintele ori tutorele obţine foloase materiale. Din această cauză, instanţele româneşti au achitat inculpaţi acuzaţi de săvârşire a infracţiunii de trafic de minori, deoarece actele de vânzare, respectiv cumpărare de minori nu au fost realizate în scopul exploatării acestora.

De asemenea, Art. 92 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei incriminează primirea de foloase materiale în scopul adopţiei copilului. Dar dacă banii se primesc în afara unei proceduri de adopţie propriu-zisă, acuzaţia nu poate fi reţinută de instanţă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro