Sari direct la conținut

România vrea să cumpere 16 vehicule amfibii de asalt? Pentagonul dă undă verde unei posibile vânzări

HotNews.ro
vehicule amfibii de asalt , Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
vehicule amfibii de asalt , Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a aprobat „potențiala” vânzare a 16 vehicule amfibii de asalt și echipamente aferente României pentru un cost estimat de 120,5 milioane de dolari, a anunțat joi Pentagonul, relatează Reuters.

Nu a fost determinat un contractor principal pentru potențiala vânzare, scrie Pentagonul în comunicat.

Forțele navale Române anunțau la începutul acestui an că printre obiectivele sale se află achiziționarea de amfibii de asalt.

„Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”, arăta un comunicat de presă de la începutul anului.

În trecut industria română de apărare a cochetat cu un program amfibiu. Așa a apărut Saur. Dar Saur 2, chiar dacă a fost omologat, nu a putut concura cu piața externă, fiind inferior competitorilor. Ulterior Automecanica Moreni a dezvoltat un prototip Saur 3, scria Defense România în mai 2023.

În 2011 Ministerul Apărării din România și-a anunțat intenția de a achiziționa Saur 3 în programul național „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Achiziția nu s-a concretizat.

Armata română a achiziționat, în tranșe începând din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC cu turelă cu mitralieră 12,7 mm pentru suma de 47 milioane de euro. Ulterior, în 2017, MApN a mai cumpărat 12 „derivate pe șasiu TBT 8×8 PIRANHA III C” pentru alte circa 42 de milioane de euro.

Toate transportoarele Piranha 3C sunt în dotarea Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova, condusă de România.

Piranha 3C este un transportor blindat și amfibiu, care poate transporta până la opt militari și cântărește circa 16 tone. Nivelul de protecție STANAG 4569 este de 3/3a/3b.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro