Sari direct la conținut

Rompetrol va clarifica miercuri intentiile privind obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010. Va primi Statul banii datorati? Vezi istoricul celei mai controversate privatizari romanesti

HotNews.ro

Povestea e lunga, dar poate fi simplificata. Cand a semnat contractul cu FPS pentru preluarea Petromidiei, Rompetrol s-a angajat sa achite pe langa pretul „contabil” si datoriile istorice la bugetul de stat ale proaspetei achizitii. De acolo a inceput totul. In 2000 acele datorii erau de peste 600 milioane de dolari. Potrivit contractului cu FPS, Patriciu se angaja sa plateasca cash 53 milioane de dolari plus toate datoriile. Patriciu a platit pretul actiunilor, nu insa si datoriile. Acum a venit scadenta. Statul vrea bani, Rompetrol a fost transferata kazahilor care spun ca nu au de unde plati, iar Dinu Patriciu spune ca nu mai e problema lui. Miercuri, Rompetrol organizeaza o conferinta de presa in care isi va clarifica intentiile privind plata banilor.

In decembrie 2000 vine la putere guvernul Nastase, care accepta ca Rompetrol sa plateasca datoriile abia in 2010. Banii oricum nu existau fizic, asa ca prin OUG 118/2003 se decidea transformarea in obligatiuni in favoarea statului a „creantelor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul Special al drumurilor, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere, datorate si neachitate de Societatea Comerciala Rompetrol Rafinare SA Constanta la data de 30 septembrie 2003”.

1974: Se infiinteaza Rompetrol

1993: Rompetrol se privatizeaza prin metoda MEBO.

1998: Dinu Patriciu preia pachetul majoritar de actiuni

1999-2001: Rompetrol preia rafinaria Vega Ploiesti, Petros si Petromidia

2004: Rompetrol Rafinare este listata la BVB

2005,2006: Rompetrol achizitioneaza reteaua de benzinarii Dyneff din Franta. Grupul isi incepe activitatea in Albania, Ucraina, Georgia si Moscova.

2007: KazMunaiGaz preia 75% din actiunile Rompetrol Group

2009:KMG achizitioneaza si restul de 25% din actiuni

Istoricul Rompetrol

Obligatiunile au ca scadenta de rascumparare anul 2010 si sunt purtatoare de dobanda. Actul emis si semnat de Adrian Nastase, Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu, lasa la latitudinea companiei private dreptul de a alege daca plateste datoria sau o converteste in actiuni. Nici ordonanta si nici legea prin care a fost adoptata nu specifica in mod clar daca emitentul poate realiza o rascumparare partiala sau este obligat sa opteze intre a rascumpara toate obligatiunile sau a le transforma pe toate in actiuni. E o lege care poate fi interpretata, iar marile case de avocatura isi freaca mainile fericite.

  • Istoricul

Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam au semnat la 1 noiembrie 2000 contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Navodari, valoarea tranzactiei ridicindu-se la 615 milioane de dolari.

FPS a vindut pachetul de 69,991% din actiuni pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe actiune. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in urmatorii cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Pe linga aceste investitii, cumparatorul va prelua si datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, din care 2.300 miliarde lei obligatii la bugetul de stat si 171 milioane dolari datorii catre banci in urma importurilor de titei din anii trecuti.

Plata actiunilor se va face in trei rate, din care prima, reprezentind 35% din valoarea totala a actiunilor achizitionate, trebuie facuta in maximum 90 de zile de la data semnarii contractului.

Inainte de preluarea de catre Rompetrol, Romania mai incercase o privatizare, cu turcii de la Akmaya. N-a fost sa fie insa…

  • Ordonante „de sprijin”

La circa o luna mai tarziu, in ultimele zile de prim-ministeriat, cabinetul Mugur Isarescu emite Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale Petromidia – SA Constanta..

Unicul articol al actului normativ prevedea ca „se acorda Societatii Comerciale Petromidia SA Constanta facilitatile la plata obligatiilor bugetare si a altor obligatii bugetare catre Ministerul Finantelor, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarire”. Numai ca aceasta anexa a fost trecuta la secret, in hotarire precizindu-se ca „va fi comunicata institutiilor interesate”. Noul Guvern PSD, instalat in urma alegerilor de la sfirsitul anului 2000, a acceptat conditiile contractuale, supralicitind facilitatile anterioare, prin convertirea datoriilor istorice in obligatiuni, cu scadenta la 7 ani.

In 2003 apare, cum spuneam si mai sus, OUG nr. 118/2003, care transforma in obligatiuni in favoarea statului a „creantelor bugetare datorate si neachitate de Societatea Comerciala Rompetrol Rafinare SA Constanta la data de 30 septembrie 2003”.

  • Fosti demnitari audiati la Parchet

Fostul ministru Mihai Tanasescu, unul dintre semnatarii Ordonantei din 2003, a fost audiat ca martor in 6 februarie 2006, cand le-a explicat procurorilor care sunt ratiunile in baza carora Executivul condus de Adrian Nastase a hotarat transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003.

-1996. Un om de afaceri din Timis, Teodor Ioan Vostinaru, infiinta Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz SA, cu 30 de membri fondatori, printre care societatile comerciale General Trade and Investment SA, holdingul General Consulting and Procurement al lui George Constantin Paunescu, Ana Electronic, rafinaria Rafo Onesti si Bancorex. Un an mai tarziu este acuzat de contrabanda si arestat

Petrolisti cu lipici la Parchet

Tanasescu a declarat atunci ca ordonanta prin care datorii de 600 de milioane de dolari ale Petromidia au fost convertite in obligatiuni a fost benefica pentru statul roman, permitand ca un contribuabil sa poata plati in continuare taxe catre buget. El a tinut sa precizeze ca, dupa intrarea in vigoare a prevederilor actului normativ investigat de procurori, compania si-a achitat obligatiile, platind in fiecare an dobanda convenita prin emisiunea de obligatiuni, „respectiv cate aproximativ 25 de milioane de dolari in fiecare an, si in 2004 si in 2005”.

  • Personalitati publice care  s-au intersectat cu Rompetrol

Dosarul „Rompetrol” a beneficiat de-a lungul vremii de sprijin discret sau fatis din partea unor persoane publice care au fost angajate la compania detinuta de Dinu Patriciu. Astfel:

Teodor Melescanu, fostul ministru de externe, a fost angajat ca administrator intre anii 2002 si 2004, la Rompetrol SA,

Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor a administrat firma Rominserv, membra a holdingului Rompetrol, iar pentru prestatia lui a fost recompensat cu 5.000 de euro anual, potrivit unei declaratii de avere din 2004. In plus, in 2003, Patriciu a garantat pentru Orban un credit la HVB Bank.

Calin Popescu Tariceanu, fostul premier, A detinut functia de membru in Consiliul de Administratie al companiei Rompetrol Downstream, in perioada 18 februarie 2003-16.03.2004. S-a retras din Rompetrol Downstream cu doar doua saptamani inainte de listarea actiunilor Rompetrol la Bursa de Valori Bucuresti

Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei a fost avocatul actionarilor Rompetrol, Sorin Marin si Dinu Patriciu. De asemenea, Predoiu a mai ocupat functiile de administrator si cenzor in firmele lor. Catalin Predoiu a mai fost actionar in firma SG International SA, vehiculul prin care Dinu Patriciu si Sorin Marin au reusit sa preia Rompetrol si, apoi, creanta libiana.

– ianuarie 1997. Lui Aurel Bacila, directorul general al Petrolexportimport, companie care actiona drept comisionar pentru importurile de titei ale rafinariilor romanesti. i se perchezitioneaza casa si biroul. Este convocat la sediul Inspectoratului General al Politiei. Scandalul a izbucnit in ziua in care Petrolexportimport urma sa semneze, cu o importanta banca occidentala, contractul privind un credit sindicalizat pentru aprovizionarea cu titei. Contractul a fost semnat cu o saptamana intarziere, iar cazul Bacila a sfarsit in anonimat

Petrolisti cu lipici la Parchet

Victor Eros, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a fost, in anii 1999-2000, membru in rafinaria Vega Ploiesti, actuala Rompetrol, dar si vicepresedinte al Fondului Proprietatii de Stat, pozitie din care a contribuit la cumpararea rafinariei Petromidia de catre Dinu Patriciu.

Norica Nicolai, parlamentar si membru marcant al P.N.L. A fost administrator ROM OIL, preluata de Rompetrol de la General Oil Company Brasov, in anul 2002.

Teodor Atanasiu – fost ministru al apararii si presedinte al A.V.A.S. A fost membru in Consiliul de Administratie al Palplast S.A., in intervalul 11.08.2003-21.12.2004, pe cand compania sibiana era deja controlata de Dinu Patriciu. Dupa ce a ajuns sef al A.V.A.S., Petromidia a fost scoasa din monitorizarea postprivatizare, inlesnindu-i lui Dinu Patriciu vanzarea companiei catre kazahi.

Sorin Sebastian Potanc, fost secretar de stat in Ministerul Industriei sub premierul Radu Vasile. Este director general al Rompetrol Rafinare, din 2003 pana in 4 aprilie 2006. Potanc a fost asociat cu fostul ministru al finantelor si al agriculturii, Decebal Traian Remes, sub mandatul caruia Waverton Investment BV, firma olandeza controlata de Dinu Patriciu, a cumparat de la Ministerul Finantelor compania Petros S.A. Ploiesti, devenita ulterior Rompetrol Well Service.

Victor Babiuc, fost ministru al apararii sub Guvernul Radu Vasile. Babiuc a fost administrator in compania Ecomaster-Servicii Ecologice.

Laszlo Borbely, fost ministru al lucrarilor publice in Guvernele Ciorbea, Radu Vasile, Isarescu si Tariceanu. Borbely a fost numit de Patriciu, in anul 2001, administrator al companiei Ecomaster-Servicii Ecologice S.A., controlata de Rompetrol.

  • Ce e de facut de acum incolo?

A venit criza, iar Statul cauta bani pe oriunde s-ar afla ei. O parte ar trebui incasati de la noul proprietar al Rompetrol, KazMunaiGaz. Ministerul Finantelor a bugetat, la rectificare, 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol, insa va insista pe achitarea intregii sume datorate, spun angajati ai Guvernului.

„Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget”, au spus sursele guvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, statul are mandat sa mearga in justitie, precizand ca eliminarea datoriei se poate face prin achitarea sumei sau prin conversie in actiuni.

– iunie 2000. Ion Popa, directorul general al Petrom este acuzat ca ar fi aprobat livrarea de produse petroliere catre firma Insula Mare a Brailei, desi compania avea o datorie de aproape un miliard de lei la Sucursala Petrom Braila. Popa a fost ridicat de politistii braileni din mijlocul unei sedinte de la sediul Petrom din Bucuresti si transportat in mare graba, la Braila.

Petrolisti cu lipici la Parchet

Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.

Statul ar putea invoca faptul ca stingerea datoriei se poate face fie prin achitarea integrala a sumei, fie prin conversie de actiuni, dar nu prin ambele variante, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. De cealalta parte, kazahii sustin ca au si optiunea de a realiza o rascumparare partiala a obligatiunilor, iar pe restul sa le converteasca in actiuni. Kazahii sustin insa ca nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea intregii datorii, in conditiile in care pierderile companiei au crescut de la an la an. Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligatiuni in actiuni.

Astfel, statul ar putea redeveni actionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare. Cele 54 milioane de euro platite de kazahi in contul obligatiunilor le vor permite acestora sa pastreze pachetul majoritar, astfel ca statul va fi actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Valoarea companiei fiind in scadere, e dificil de crezut ca statul isi va mai recupera toti banii prin vanzarea actiunilor.

Miercuri, Kazmunai organizeaza o conferinta de presa in care isi va preciza pozitia cu privire la plata datoriilor catre Statul Roman. HotNews.ro o va transmite livetext.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro