Sari direct la conținut

Rugăciuni și clopote trase în biserici pentru alungarea furtunii care amenință România. Anunțul Patriarhiei Române

HotNews.ro
Preot într-o biserică ortodoxă, Foto: Elena Yakusheva | Dreamstime.com
Preot într-o biserică ortodoxă, Foto: Elena Yakusheva | Dreamstime.com

Patriarhia Română a transmis sâmbătă un comunicat de presă, în contextul avertizărilor meteorologice „referitoare la mari furtuni şi ploi abundente”, care vor cuprinde mai multe regiuni din țară, în care i-a îndemnat pe clericii și pe credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

„Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale «la vreme de necontenire a ploilor» (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită «Rugăciunea la toată primejdia de obște»”, scrie în comunicatul Patriarhiei Române, citat de basilica.ro.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea „unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor”, a mai transmis Patriarhia.

Anunțul vine în contextul în care autoritățile române se pregătesc de precipitațiile abundente prognozate pentru zilele de duminică și luni.

În intervalul 29 septembrie, ora 08:00 – 29 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În aceeaşi perioadă va fi valabil şi un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 50 – 70 l/mp şi, izolat, de peste 80 l/mp.

În perioada 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00, va fi un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h. La munte, la altitudini în general de peste 1.700 metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

De asemenea, un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului va fi valabil până luni dimineaţa în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei. Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 40 – 60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70 – 85 km/h.

INTERVIURILE HotNews.ro