Sari direct la conținut

Rusia a arestat trei bărbați, printre care un moldovean, sub acuzația că plănuiau atacuri asupra Crimeei

HotNews.ro
Rusia a arestat trei bărbați, printre care un moldovean, sub acuzația că plănuiau atacuri asupra Crimeei
Fotografie ilustrativă: Operațiune a Serviciului Federal de Securitate și a poliției din Rusia pentru reținerea unor suspecți, 20 mai 2024. FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia

Cei trei sunt acuzați că lucrau în favoarea serviciilor secrete ucrainene și plănuiau atacuri cu bombă în Crimeea și furnizau secrete militare, a anunțat joi Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia, potrivit publicației independente ruse The Moscow Times.

„Toate persoanele arestate au mărturisit faptele”, afirmă serviciul secret. Presa de stat rusă a publicat imagini de la audierile FSB în care suspecții au fețele blurate.

Printre persoanele arestate se numără un cetățean al Republicii Moldova, despre care FSB spune că „proactiv” a contactat serviciile de securitate ucrainene și furnizat poze și clipuri video cu pozițiile defensive ale forțelor aeriene ruse, precum și cu urmările atacurilor ucrainene asupra Crimeei.

FSB mai afirmă că bărbatul i-a condus către un dispozitiv explozibil montat pe o stație de pompare a apei din apropiere de orașul Kerch.

Cetățeanul moldovean, despre care autoritățile ruse oferă doar informația că era născut în 1992, spune pe înregistrarea video din timpul audierii că făcut pușcărie în regiunea ucraineană Herson, înainte de „a fi adus” în Kerch.

Ceilalți doi suspecți arestați sunt cetățeni ruși. Unul dintre ei este acuzat că a urmat cursuri de formare în domeniul explozivilor și al armelor de foc în Ucraina, precum și că a fabricat o bombă care a fost găsită la o conductă de gaz din Crimeea în iulie. FSB l-a identificat ca fiind un „agent” al serviciilor de informații militare ucrainene HUR.

Cel de-al treilea suspect este acuzat că a fost recrutat de HUR pentru a furniza informații cu privire la instalațiile militare și adresele ofițerilor militari ruși de rang înalt din Crimeea.

INTERVIURILE HotNews.ro