Rusia a înregistrat 48.000 de cereri de teste ADN pentru identificarea soldaților dispăruți în Ucraina: „Acest număr să nu apară nicăieri”
Un viceministru rus a făcut cunoscut că autorităţile au primit aproximativ 48.000 de cereri de teste ADN din partea membrilor familiilor unora dintre soldaţii care luptă în Ucraina, aflaţi în căutarea rudelor lor dispărute, a relatat o instituție de presă rusă independentă, un exemplu rar şi sugestiv al amplorii potenţiale a pierderilor militare ruseşti, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Media independentă rusă Astra a difuzat marţi seara pe Telegram o înregistrare video de la reuniunea din 26 noiembrie a unei comisii din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) cu privire la ajutorul pentru foştii combatanţi şi familiile lor.
La această reuniune, viceministrul rus al apărării, Anna Ţiviliova, prezentată de unele media drept nepoata preşedintelui Vladimir Putin, a explicat că autorităţile ruse au primit zeci de mii de cereri de teste ADN de la rudele soldaţilor daţi dispăruţi în Ucraina.
Cereri de identificare venite de la familii
„Ministerul de Interne le recoltează, gratuit, pe cheltuiala sa, şi le include în baza sa de date de la toţi membrii familiilor care le-au solicitat. Aşa cum am spus – 48.000 de persoane”, a afirmat Ţiviliova în înregistrarea video.
După această declaraţie, în cadrul aceleiaşi reuniuni, şeful Comisiei pentru apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, a luat cuvântul, solicitând ca „acest număr să nu apară nicăieri” în documentele oficiale, deoarece este vorba de „informaţii confidenţiale şi destul de sensibile”.
Anna Ţiviliova a spus că aceste date nu reflectă numărul soldaţilor „daţi dispăruţi”, întrucât „mulţi au fost găsiţi”, fără a specifica numărul exact al soldaţilor daţi dispăruţi, al celor identificaţi post-mortem şi al celor găsiţi în viaţă.
Invazia în Ucraina a dus la pierderi mari atât pentru trupele Kievului, cât şi pentru cele ale Moscovei. Forţele ruse, mai numeroase, desfăşoară periodic atacuri frontale în principal pe frontul de est, care se soldează cu mari pierderi de vieţi omeneşti.
Kremlinul a invocat „legea secretului de stat” şi un „regim special” pentru acest tip de informaţii pentru a justifica absenţa oricărei informări oficiale privind pierderile militare. La începutul lunii iunie 2024, preşedintele Vladimir Putin a refuzat să indice o cifră.
Site-ul rus independent Mediazona şi serviciul rus al BBC au identificat totuşi 79.819 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul invaziei ruse. Acest bilanţ neexhaustiv, datând din 19 noiembrie, se bazează pe surse publice de informaţii, cum ar fi comunicate oficiale, necrologuri în media, anunţuri de deces şi observarea mormintelor din cimitirele ruseşti, potrivit AFP.