Sari direct la conținut

Rusia a luat în vizor Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române / Acuzații dure ale Moscovei și față de guvernul de la Chișinău

HotNews.ro
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia
MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei Lavrov, Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a calificat miercuri drept „absurde şi nefondate” acuzaţii formulate de Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, oficialul rus lansând totodată un atac dur la adresa conducerii de la Chișinău.

Comentariile sale vin după ce Mitropolia Basarabiei a acuzat că Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove – aflată în subordinea Patriarhiei Ruse – este o „structură de ocupaţie a Patriarhiei Moscovei” cu „agenţi încorporaţi ai serviciilor de securitate ruseşti”, care se ocupă cu dezinformarea şi falsificarea adevărului, potrivit paginii oficiale a Ministerului rus de Externe.

Aceste acuzaţii, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă, se datorează zădărniciei încercărilor clerului Mitropoliei Basarabiei „de a-şi atrage” slujitori din cadrul celeilalte mitropolii.

Rusia se plânge că biserica ortodoxă din subordinea sa este atacată în Rep. Moldova

„Este extrem de regretabil faptul că relaţiile interbisericeşti din Republica Moldova sunt astăzi politizate şi că autorităţile de la Chişinău, contrar prevederilor Constituţiei, îşi permit să se amestece în treburile confesiunilor. Şi o fac în mod selectiv”, a declarat Maria Zaharova.

Zaharova a acuzat de asemenea că Mitropolia Chişinăului şi întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Ruse, este demult etichetată drept „promotor al intereselor Kremlinului”, ea este constant supusă atacurilor şi discreditată de către mass-media proguvernamentale de la Chişinău.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a amintit în acest sens că la sfârşitul lunii mai preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat biserica subordonată Rusiei drept „agent al influenţei Moscovei”, pentru că o parte a acesteia „lucrează pentru sau sprijină Rusia în mare măsură”.

Pe de altă parte, susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Biserica Ortodoxă Română se bucură de sprijinul necondiţionat al conducerii moldovene.

Diplomația rusă acuză acum și Republica Moldova de „nazism”

Autorităţile de la Chişinău „în eforturile lor îndreptate spre polarizarea politică a societăţii moldovene şi demontarea relaţiilor cu Rusia urmează exemplul regimului de la Kiev, care şi-a confirmat în mod repetat caracterul nazist”, mai susţine Zaharova.

„Facem apel la Chişinău să renunţe la practica amestecului în treburile bisericeşti şi avertizăm încă o dată împotriva divizării societăţii pe criterii lingvistice, confesionale şi de altă natură, care este fatală pentru stat”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Anterior, Mitropolia Basarabiei a declarat că Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanţi ai serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse, notează Deschide.md.

Într-un comunicat, Mitropolia Basarabiei argumentează că Biserica Ortodoxă din Moldova reprezintă interesele regimului rusesc, a fost creată abuziv şi cu încălcarea tuturor canoanelor bisericeşti şi este măcinată de corupţie şi simonie.

În acelaşi document, Mitropolia Basarabiei practic îndeamnă preoţii aflaţi sub jurisdicţia moscovită să treacă în subordinea sa, potrivit portalului citat.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro