Sari direct la conținut

Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei / Complotul, dejucat de SUA și Germania

HotNews.ro
tancuri Leopard 2A4, Armin Papperger, CEO Rheinmetall, cancelarul Olaf Scholz si ministrul german al Apararii Boris Pistorius, Foto: PHILIPP SCHULZE / AFP / Profimedia
tancuri Leopard 2A4, Armin Papperger, CEO Rheinmetall, cancelarul Olaf Scholz si ministrul german al Apararii Boris Pistorius, Foto: PHILIPP SCHULZE / AFP / Profimedia

Rusia a plănuit să-l asasineze pe directorul executiv al companiei germane Rheinmetall, care produce obuze și vehicule militare pentru Ucraina, a informat joi CNN, citând cinci oficiali americani și occidentali neidentificați, scrie Reuters. Informația a fost confirmată și de New York Times, care citează oficiali ai informațiilor secrete occidentale.

Complotul a fost descoperit de serviciile de informații americane la începutul acestui an. 

Planul de a-l ucide CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a fost doar unul dintr-o serie de planuri guvernamentale ruse de a asasina directori din industria de apărare din Europa care sprijineau efortul de război al Ucrainei, potrivit CNN.

Când americanii au aflat de acest plan, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au putut apoi să-l protejeze pe Papperger și să dejoace complotul. New York Times a scris că, deși au fost amenințări la adresa mai multor figuri importante din industria de apărare din Europa, acestea au fost mai vagi.

Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat cu privire la complot de către SUA.

De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în toată Europa, în mare parte prin colaboratori, recrutând persoane din țările respective, pentru orice, de la atacuri incendiare asupra depozitelor legate de arme pentru Ucraina până la acte mărunte de vandalism – toate menite să împiedice fluxul de arme din Vest către Ucraina și sprijinul public neclintit pentru Kiev.

Dar informațiile care sugerează că Rusia ar fi dispusă să asasineze cetățeni arată oficialilor cât de departe este dispusă Moscova să meargă într-un război paralel, condus din umbră, pe care îl poartă în vest.

Papperger a fost o țintă evidentă: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare și cel mai de succes producător german de obuze de artilerie vitale de 155 mm, care au devenit arma principală în războiul de uzură al Ucrainei. 

Rușii, speriați de fabrica de tancuri pe care Rheinmetall o va deschide în Ucraina

Compania deschide o fabrică de vehicule blindate în interiorul Ucrainei în următoarele săptămâni, un efort despre care o sursă familiarizată cu informațiile a spus că îi îngrijorează profund pe ruși. 

Rheinmetall va deține un pachet majoritar de 51% în noua companie și va asigura managementul, spunea anul trecut directorul executiv Armin Papperger pentru Handelsblatt, adăugând că cooperarea va acoperi întreținerea și repararea vehiculelor blindate în Ucraina, în timp ce construcția tancurilor va fi pregătită în paralel.

„Ucraina va beneficia de un transfer cuprinzător de tehnologie, precum și de o furnizare pe termen scurt de echipamente militare din Germania”, a declarat Papperger pentru Handelsblatt.

Armin Papperger spunea, de asemenea, anul trecută că fabrica ar putea fi înfiinţată în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro şi ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther.

Anunțul a provocat încă de atunci furia vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev a amenințase atunci că armata rusă „va ura bun venit” cu rachete Kalibr şi cu alte „focuri de artificii pirotehnice” viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina.

Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, şi-a exprimat convingerea că planurile de a construi o fabrică amintesc pentru moment de „un trolling (provocare) primitiv al regimului de la Kiev”.

INTERVIURILE HotNews.ro