Rusia avertizeaza ca s-ar putea retrage din tratatul START, "dezamagita"ca SUA nu ofera garantii privind scutul antiracheta
Moscova este ingrijorata de refuzul Statelor Unite de a oferi garantii legale ca scutul american antiracheta din Europa nu va fi indreptat impotriva Rusiei, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Ryabkov, potrivit RIA Novosti.
„Americanii insista pe importanta lansarii unei cooperari practice, fara nicio preconditie”, insa Rusia „nu poate incepe cooperarea in anumite proiecte fara garantii legale ca viitorul sistem nu va fi indreptat impotriva intereselor noastre de securitate”, a afirmat Ryabkov.
Moscova isi rezerva dreptul de a se retrage din noul tratat START de dezarmare nucleara, a avertizat el.
„Noul START ar putea deveni prizionier al abordarii americane”, a spus oficialul rus. „Mobilizarea calitativa si cantitativa de armament pentru instalarea scutului american antiracheta, care va pune in pericol capacitatile nucleare strategice ale Rusiei, poate fi considerata un eveniment exceptional, potrivit articolului 14 al tratatului, iar Rusia are dreptul de a se retrage din acest acord”, a aratat Ryabkov.
Rusia si NATO au convenit, in timpul summitului NATO-Rusia din noiembrie anul trecut, sa coopereze pentru construirea unui asa-numit scut antiracheta european. NATO insista ca tebuie sa existe doua sisteme independente, care sa faca schimb de informatii, in timp ce Rusia doreste un singur sistem, comun.
Moscova se opune amplasarii de sisteme americane antiracheta atat de aproape de granitele rusesti, sustinand ca acestea reprezinta o amenintare pentru securitatea sa.
De cealalta parte, Alianta nord-atlantica si Statele Unite insista insa ca scutul serveste apararii tarilor membre NATO de posibile atacuri din partea Coreei de Nord sau Iranului si ca nu tinteste Rusia.