Sari direct la conținut

Rusia crește limita vârstei de mobilizare în armată cu cel puțin cinci ani / Ofițerii de rang înalt pot fi chemați din rezervă și la 70 de ani

HotNews.ro
Soldați ruși, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Parlamentul Rusiei a extins marți vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani, relatează Reuters.

În septembrie anul trecut, Rusia și-a anunțat prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, chemând peste 300.000 de rezerviști într-un proiect de urgență adesea haotic pentru a-și sprijini războiul din Ucraina, o campanie care a fost mult mai lungă și mai epuizantă decât se așteptase Moscova și nu dă semne de sfârșit.

Rusia ridică limita superioară de vârstă a bărbaților pentru a fi chemați pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani și a îngreunat evitarea de către tineri a recrutării, trimițând acum ordinele de chemare pe mail.

Legea adoptată marți permite ca bărbații care și-au încheiat serviciul obligatoriu fără niciun alt angajament să fie mobilizați până la vârsta de 40, 50 sau 55 de ani, în funcție de categorie, anunță Duma de Stat pe site-ul său. În toate cazurile, limita de vârstă a fost majorată cu cinci ani.

Rusia menține, de asemenea, o „rezervă mobilizată” de bărbați care s-au înscris pentru a primi pregătire militară periodică și o bursă după încheierea serviciului lor obligatoriu sau profesional.

Noua lege înseamnă că cei din această rezervă cu gradele cele mai înalte pot fi acum rechemați în serviciu până la vârsta de 70 de ani, față de 65 de ani.

Ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că intenționează să crească numărul de bază al personalului de luptă în serviciu – soldați profesioniști contractați și recruți – la 1,5 milioane de la 1,15 milioane.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro