Sari direct la conținut

Rusia: Cum s-a desfăşurat comemorarea lui Evgheni Prigojin la un pas de Kremlin

HotNews.ro
Rusia: Cum s-a desfăşurat comemorarea lui Evgheni Prigojin la un pas de Kremlin
Comemorarea lui Evgheni Prigojin la Moscova, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

La un an de la moartea sa, ruși de toate vârstele, în civil sau în uniformă, au celebrat vineri memoria lui Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, care a îndrăznit să i se opună lui Vladimir Putin, potrivit AFP.

Monumentul improvizat se află pe un trotuar din Moscova, la doar câteva sute de metri de Kremlin.

Flori, adesea trandafiri roșii și albi, sunt îngrămădite la poalele unui perete cu fotografii alb-negru sau color ale soldaților Wagner căzuți la datorie.

Deasupra, steagurile formează un mozaic multicolor: steagul rusesc, desigur, dar și cranii și oase încrucișate – unul dintre acronimele Wagner -, un chip asemănător lui Hristos și un steag roșu cu secera și ciocanul.

Fost deținut de drept comun, devenit om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin a murit la 23 august 2023 într-un accident de avion în circumstanțe neclare.

Resturile avionului prăbușit în Rusia și în care se afla Evgheni Prigojin, Foto: AP / AP / Profimedia
Resturile avionului prăbușit în Rusia și în care se afla Evgheni Prigojin, Foto: AP / AP / Profimedia

Între „o lovitură dură” şi „este în viaţă”

Cu două luni înainte, luptătorii lui Wagner se revoltaseră împotriva autorităților și mărșăluiseră asupra capitalei ruse.

Acuzat de „trădare” de către Vladimir Putin, liderul lor a făcut în cele din urmă cale întoarsă și le-a ordonat să se „întoarcă” în taberele lor.

Astăzi, el este venerat de mulți ruși care îl consideră un patriot.

Și moartea sa? „Pentru mine, este o lovitură grea”, spune un bărbat al cărui chip este ascuns și care dorește să rămână anonim.

„A încercat să spună lucrurilor pe nume”, a adăugat el, descriind revolta drept o «greșeală», dar lăudându-l pe fondatorul Wagner pentru că a îndrăznit să spună adevărul puterii.

Cunoscut pentru cuvintele sale directe și dure, Evgheni Prigojin a recrutat zeci de mii de oameni, mulți dintre ei prizonieri, pentru a lupta în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale ofensivei ruse în Ucraina.

Mii de luptători din grupul său au fost uciși în 2023 în timpul bătăliei pentru Bahmut, în estul Ucrainei, un asalt pe care el însuși l-a descris drept un „tocător de carne” și care a dus la distrugerea completă a orașului.

„Pentru mine, el reprezintă curajul, carisma și eroismul”, s-a entuziasmat Alexei Bogomolov, un student în vârstă de 23 de ani care se afla în fața memorialului.

„Cât despre Evgheni Prigojin, ca să fiu sincer, cred din toată inima că este încă în viață”, adaugă el.

Prigojin in ultima sa aparitie video, Foto: CST / Zuma Press / Profimedia
Prigojin in ultima sa aparitie video, Foto: CST / Zuma Press / Profimedia

O frăție

După ce l-a cunoscut pe Vladimir Putin în anii 1990, Evgheni Prigojină a condus companii de catering pentru Kremlin.

Supranumit „bucătarul lui Putin”, influența sa a crescut rapid. La fel și contul său bancar, umflat de milioane de dolari în contracte guvernamentale câștigate de companiile sale.

El ar fi înființat grupul Wagner în 2014, împreună cu fostul ofițer de armată Dmitri Utkine, pentru a sprijini paramilitarii ruși din estul Ucrainei.

Ambii bărbați și-au pierdut viața în urma prăbușirii avionului lor între Moscova și Sankt Petersburg.

Ivan Gluşhkov, un soldat Wagner care a venit și el să-și prezinte omagiile, mărturisește că data morții lui Evgheni Prigozhin este marcată cu o piatră albă în calendarul unității sale militare.

„Wagner este o frăție cu majuscule”, spune bărbatul de 41 de ani. „Nu am alte cuvinte. La fel de uniți ca frații într-o familie”.

După accidentul aviatic, în care Kremlinul a negat categoric orice implicare, președintele rus a făcut un elogiu ambiguu celui decedat, descriindu-l drept un „om de afaceri talentat” care a făcut „greșeli grave”.

Deși rebeliunea Wagner a fost cea mai mare provocare la adresa lui Vladimir Putin în aproape un sfert de secol la putere, mulți dintre compatrioții săi încă îl consideră pe Evgheni Prigojin și pe luptătorii săi drept eroi.

„Ei au fost acolo pentru ca noi să putem trăi aici în pace”, exclamă Svetlana, 39 de ani, voluntar la memorial. „Sensul vieții lor a fost să servească patria”.

INTERVIURILE HotNews.ro