Rusia este hotărâtă să testeze fermitatea NATO, avertizează șeful spionajului german: „Este suficient să trimită omuleți verzi”

Președintele Serviciului federal de informații al Germaniei (BND), Bruno Kahl, susține că Rusia este hotărâtă să testeze fermitatea NATO, inclusiv prin a extinde confruntarea cu Occidentul dincolo de frontierele Ucrainei, transmite Reuters.
Bruno Kahl a declarat pentru Table Media că BND are indicii clare că oficiali ruși consideră că obligațiile de apărare colectivă consacrate în Tratatul NATO nu mai au forță practică.
„Suntem destul de siguri și avem informații care arată acest lucru, că Ucraina este doar un pas în călătoria spre vest”, a spus oficialul german.
„Asta nu înseamnă că ne așteptăm să se deplaseze spre vest armate de tancuri”, a adăugat Bruno Kahl. „Însă vedem că promisiunea NATO de apărare colectivă urmează să fie testată”, a punctat șeful serviciului german de informații externe.
Germania, deja al doilea cel mai mare furnizor de armament și sprijin financiar pentru Ucraina în contextul războiului lansat de Rusia, a promis să sporească sprijinul și să ajute Kievul să dezvolte rachete noi care ar putea lovi în profunzimea teritoriului rus.
Fără să ofere detalii despre natura surselor de informații, șeful BND a spus că oficiali ruși aveau în vedere confruntări care să nu se concretizeze într-un angajament militar deplin, dar care ar verifica dacă SUA își va îndeplini cu adevărat obligațiile de apărare colectivă prevăzute de Articolul 5 din Tratatul NATO.
„Nu trebuie să trimită armate de tancuri pentru asta”, a explicat Bruno Kahl. „Este suficient să trimită omuleți verzi în Estonia pentru a proteja minoritățile rusești presupus oprimate”, a continuat șeful spionajului german.
Anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 a implicat ocuparea clădirilor și birourilor de către soldați ruși în haine civile sau uniforme nemarcate, care ulterior, când Moscova le-a negat apartenența, au ajuns să fie cunoscuți drept „omuleți verzi”.
Bruno Kahl nu a precizat care oficialii ruși gândesc în acești termeni.
Cancelarul german Friedrich Merz, care l-a vizitat pe Donald Trump la Casa Albă săptămâna trecută, a respins afirmațiile președintelui SUA conform cărora Ucraina și Rusia sunt ca doi „copii” care se ceartă, și i-a spus liderului american că, în timp ce Kievul a țintit armata rusă, Moscova a bombardat orașele ucrainene.
Bruno Kahl a declarat că discuțiile cu omologii săi americani l-au convins că iau amenințarea rusă în serios.
„O iau la fel de în serios ca noi, slavă Domnului!”, a conchis șeful BND.