Sari direct la conținut

Rusia plasează o judecătoare a Curții Penale Internaționale, care a emis mandatul de arestare a lui Putin, pe lista infractorilor urmăriți

HotNews.ro
​Tomoko Akane, Antoine Kesia-Mbe Mindua si Rosario Salvatore Aitala, Foto: Koen van Weel / AP / Profimedia
​Tomoko Akane, Antoine Kesia-Mbe Mindua si Rosario Salvatore Aitala, Foto: Koen van Weel / AP / Profimedia

​Rusia a plasat un al treilea judecător de la Curtea Penală Internațională pe lista sa de urmăriți după ce CPI l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin de crime de război în Ucraina, a informat joi agenția de presă de stat TASS, relatează Reuters.

Judecătoarea Tomoko Akane a fost listată ca „urmărită în temeiul unui articol din Codul Penal al Federației Ruse” în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, dar fără nicio mențiune despre presupusa ei infracțiune.

CPI a emis mandate de arestare în martie pentru Putin și pentru comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i că au deportat ilegal sute de copii din Ucraina, ceea ce constituie o crimă de război.

Rusia recunoaște că a transferat mii de copii din Ucraina, dar spune că acest lucru a fost făcut exclusiv pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de război.

Rusia a răspuns mandatului CPI trei zile mai târziu, deschizând dosare penale împotriva procurorului ICC Karim Khan și a judecătorilor care au ordonat arestarea lui Putin, inclusiv împotriva lui Akane și a italianului Rosario Salvatore Aitala.

Khan și Aitala au fost plasați pe lista de urmăriți a Rusiei în mai și, respectiv, iunie.

Akane, cetăţean japonez, este unul dintre cei 18 judecători ai CPI din 2018, potrivit site-ului instanţei. Înainte de aceasta, ea a fost ambasadorul Japoniei pentru cooperarea judiciară internațională și a servit și ca procuror.

CPI a declarat că reitereză o declarație emisă în mai, după ce Khan a fost inclus pe listă, în care a spus că este „profund îngrijorată de măsurile coercitive nefondate și nejustificate care ar fi luate împotriva oficialilor CPI”.

CPI a spus de asemenea că va rămâne „nedescurajată în îndeplinirea mandatului său legal de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave infracțiuni care vizează comunitatea internațională în ansamblu”.

Urmărește ultimele evoluții din a 519-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro