Sari direct la conținut

Rusia poartă discuții pentru un nou gazoduct către China prin Mongolia, într-o mișcare de a înlocui Europa cu Beijingul

HotNews.ro
Președintele Rusiei Vladimir Putin, Foto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia
Președintele Rusiei Vladimir Putin, Foto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

Rusia discută un nou proiect major de infrastructură pentru a livra gaze către China prin Mongolia, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, în timp ce Moscova încearcă să înlocuiască Europa cu Beijingul ca principal client de gaze, relatează Reuters.

„Suntem în discuții despre posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaze rusești către China prin Mongolia”, a spus Putin într-o întâlnire televizată cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

Cei doi lideri au vorbit la Forumul Economic de Est al Rusiei de la Vladivostok, în aceeași zi în care Putin a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă Occidentul adoptă plafonarea prețului pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.

Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca o nouă conductă majoră de gaze – Power of Siberia 2 / Puterea Siberiei 2 – să traverseze Mongolia, ducând gazul rusesc în China.

Conducta propusă ar putea transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, spune Gazprom – puțin mai puțin decât conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Conducta existentă Power of Siberia, care merge din Rusia până în China, a fost lansată la sfârșitul anului 2019, cu o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi pe an. Acesta va deveni o sursă de venit cheie pentru Rusia în următorii ani, deoarece Europa încearcă să renunțe la dependența sa istorică de gazul rusesc.

Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Putin a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru a furniza gaz Chinei. În 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China.

Înainte de lansarea gazoductului Puterea Siberiei, aproape toată infrastructura de conducte a Rusiei era orientată către livrări către Europa, iar acum Kremlinul face un viraj către Est care este potențial costisitoare și care consumă timp.

Putin a mai spus miercuri că compania petrolieră controlată de stat Rosneft a ajuns la un acord cu guvernul mongol pentru extinderea cooperării cu privire la furnizarea de produse petroliere.

Ce se știe până acum despre proiectul „Puterea Siberiei 2”

Premierul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai a anunțat la jumătatea lunii iulie, într-un interviu pentru Financial Times, că Mongolia se așteaptă ca Rusia să înceapă în următorii doi ani lucrările la gazoductul „Puterea Siberiei 2” ce urmează să treacă prin teritoriul său.

„Studiul de fezabilitate a acestui proiect a fost deja finalizat și credem că lucrările de construcție vor începe în 2024”, a anunțat Luvsannamsrai.

Pregătirile pentru construcția gazoductului „Puterea Siberiei – 2” au fost anunțate încă din 2014.

După mai multe opțiuni respinse, a fost luată decizia de a trage conducta prin Mongolia, deoarece acest lucru permite reducerea lungimii conductei și, prin urmare, reducerea costului construcției.

Gazoductul „Puterea Siberiei 2” va avea o lungime estimată la aproximativ 2.600 de kilometri, ruta sa finală prin Mongolia fiind încă în dezbatere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro