Sari direct la conținut

Rusia produce în China drone cu rază lungă de acțiune. Primele au fost deja furnizate armatei ruse

HotNews.ro
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia desfăşoară în China un program secret de dezvoltare şi producţie de drone cu rază lungă de acţiune pe care să le folosească în războiul din Ucraina, potrivit declaraţiilor a două surse dintr-o agenţie europeană de informaţii şi unor documente consultate de Reuters, transmite Agerpres.

Compania IEMZ Kupol, o subsidiară a societăţii ruse de stat producătoare de armament Almaz-Antey, a dezvoltat şi testat în China un nou tip de dronă denumită Garpia-3 (G3), cu sprijinul specialiştilor locali chinezi, potrivit unuia dintre documentele despre care scrie miercuri Reuters, un raport pe care acea companie l-a trimis mai devreme anul acesta Ministerului rus al Apărării. Drona G3 are o rază de acţiune de circa 2.000 de kilometri şi poate transporta o încărcătură explozivă de circa 50 de kilograme.

Într-un raport ulterior de actualizare a celui iniţial, aceeaşi companie afirmă că are capacitatea de a fabrica în producţie de masă drone la o fabrică în China, inclusiv drone G3, astfel încât acestea să poată fi desfăşurate pe frontul ucrainean. Potrivit altor două documente, respectiv două facturi, compania Kupol a recepţionat şapte drone militare fabricate în China, printre care şi două G3.

Reacţionând după aceste relatări, Ministerul chinez de Externe a precizat agenţiei Reuters că nu are cunoştinţă de un asemenea proiect, amintind că statul chinez aplică măsuri stricte de control pentru exportul dronelor.

Şi Statele Unite au reacţionat, printr-un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a transmis că Washingtonul nu dispune de nicio informaţie care să sugereze că Beijingul ar fi avea cunoştinţă despre activităţile menţionate sau că ar avea vreo implicare în acestea.

Totuşi, acelaşi purtător de cuvânt a menţionat că SUA sunt profund îngrijorate de aceste relatări conform cărora Rusia ar desfăşura în China, în secret, un proiect de drone, ceea ce în cazul de faţă ar însemna că o companie chineză oferă asistenţă unei companii aflate pe lista de sancţiuni a SUA, cum este compania rusă Almaz-Antey.

INTERVIURILE HotNews.ro