Sari direct la conținut

Rusia reia zborurile bombardierelor strategice după atacul ucrainean. Care a fost prima destinație

HotNews.ro
Rusia reia zborurile bombardierelor strategice după atacul ucrainean. Care a fost prima destinație
Avioane Tupolev Tu-22, fotografiate din satelir Foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia a trimis un bombardier cu rază lungă de acțiune Tupolev Tu-22M3 într-un zbor deasupra Mării Baltice, a anunțat ministrul Apărării, în prima misiune de la atacul din 1 iunie al Ucrainei asupra bazelor aeriene din Siberia și din nordul extrem al țării, informează Reuters.

Rusia lansează regulat zboruri ale bombardierelor ca un semn de putere și pentru descurajarea adversarilor, însă cel de miercuri pare un mesaj că lucrurile merg ca de obicei în pofida atacurilor ucrainene.

Ministrul rus al Apărării a spus că avionul a zburat mai bine de patru ore deasupra apelor neutre din Marea Baltică, escortat o vreme de avioane de vânătoare străine, probabil ale unor țări NATO.

Avioanele Tu-22M3 și Tu-95MS fac parte din flota aviatică cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le-au utilizat în război pentru a lansa rachete convenționale asupra orașelor ucrainene, fabricilor de armament, bazelor militare, infrastructurii energetice și altor ținte. Ele sunt capabile să poarte încărcătură nucleară și, alături rachetele balistice lansate de la sol și de pe submarine, fac parte din forța strategică de descurajare nucleară.

Ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov a afirmat, miercuri potențialul de descurajare nucleară al Moscovei împotriva Statelor Unite nu a suferit „pagube evidente” ca urmare a atacurilor ucrainene.

Riabkov a declarat anterior că Rusia va repara avariile produse de atacuri, deși imagini din satelit indică în mod clar că unele avioane au fost distruse. SUA estimează la aproape 20 numărul de avioane lovite, dintre care 10 au fost distruse. În schimb, Ucraina a anunțat lovirea a 41 de aeronave.

Riabkov a acuzat țările occidentale că au furnizat asistență tehnică Ucrainei pentru alegerea țintelor și prin transmiterea de date în timp real, ceea ce le face complice la atac.

„Aceste țări, care au aceste capabilități, au făcut acest pas, testând în mod deliberat răbdarea și rezistența noastre. Au încălcat fudamentele conceptului de descurajare nucleară, nu doar prin indulgența iresponsabilă față de regimul de la Kiev, ci și furnizându-i acestuia informații esențiale”, a spus Riabkov, citat de Interfax.

Statele Unite au afirmat că președintele Donald Trump nu a fost informat dinainte despre operațiunea ucraineană, intitulată „Pânza de păianjen”, despre care Volodimir Zelenski a spus că a avut nevoie de o planificare de 18 luni.

INTERVIURILE HotNews.ro