Sari direct la conținut

Rusia se declară pregătită pentru o confruntare lungă cu SUA, „adversarul nostru”, afirmă adjunctul lui Lavrov. „Trimitem toate semnalele de avertizare”

HotNews.ro
Rusia se declară pregătită pentru o confruntare lungă cu SUA, „adversarul nostru”, afirmă adjunctul lui Lavrov. „Trimitem toate semnalele de avertizare”
În această fotografie publicată de Ministerul rus al Apărării, pe 5 noiembrie 2023, submarinul nuclear „Împăratul Alexandru al III-lea” al marinei ruse testează o rachetă balistică intercontinentală Bulava, în Marea Albă. Sursa foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Rusia trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Statele Unite și a trimis avertismente repetate Washingtonului cu privire la criza care afectează relațiile dintre cele două țări, a declarat marți ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina, care durează deja de 2 ani și jumătate, a declanșat cea mai gravă confruntare dintre Moscova și Occident de după criza rachetelor din Cuba, din 1962 – considerată a fi momentul în care cele două superputeri din timpul Războiului Rece au fost cel mai aproape de a ajunge la un război nuclear intenționat.

Conflictul intră în ceea ce oficialii ruși spun că este cea mai periculoasă fază de până acum. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi îndeamnă de luni de zile pe aliații internaționali ai Kievului să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale cu rază mai lungă de acțiune asupra teritoriului rus, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Riabkov, care supervizează controlul armelor și legăturile cu Washingtonul, a declarat că Moscova nu își face iluzii cu privire la relații dintre cele două state, având în vedere „consensul bipartizan antirus” existent în SUA.

„Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare pe termen lung cu această țară. Suntem pregătiți pentru acest lucru în toate modurile”, a afirmat Riabkov, citat de agenția de presă de stat RIA.

„Trimitem toate semnalele de avertizare către adversarul nostru, astfel încât acesta să nu subestimeze hotărârea noastră”, a mai spus adjunctul lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul săptămâna trecută că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenționale și că Moscova ar considera orice atac asupra sa, susținut de o putere nucleară, drept „un atac comun”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro