Rusia si Franta au semnat acordul privind vanzarea a doua nave de razboi Mistral
Acordul prin care Rusia achizitioneaza de la Franta doua nave de razboi Mistral a fost semnat, vineri, in cadrul forumului economic international de la Sankt Petersburg. Valoarea contractului depaseste 1 miliard de euro. Aceasta este prima data cand Rusia cumpara tehnica militara fabricata in strainatate, in cele doua decenii de la caderea Uniunii Sovietice, relateaza Reuters.
Cele doua nave vor fi construite de companiile DCNS si STX, impreuna cu societatea de stat ruseasca United Shipbuilding Corporation, OSK. Proiectul, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat critici din partea Washingtonului, a statelor baltice si a tarilor membre NATO, precum si a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament Rosoboronexport si compania franceza DCNS, specializata in constructii de nave, au convenit construirea altor doua nave in Rusia.
Cele doua tari au semnat un acord interguvernamental in ianuarie, in baza caruia urmau sa se construiasca patru transportatoare de elicoptere Mistral – doua la santierul naval STX din Saint-Nazaire, Franta si alte doua in Rusia, sub licenta franceza. Paris a fost de acord sa transfere in Rusia sofisticata tehnologie de comunicare Sinik 9, care se bazeaza pe Sinik 8, sistemul instalat pe Charles de Gaulle – nava amiral a marinei franceze.
Contractul propriu-zis ar fi trebuit sa fie semnat inainte de 30 aprilie, insa negocierile au trenat. Initial, Rusia era dispusa sa plateasca pana la 980 de milioane de euro pentru doua nave, in timp ce Franta spera sa primeasca cel putin 1,15 miliarde de euro. Rusia dorea, de asemenea, ca pretul autorizatiilor de constructie si al documentatiei tehnice sa fie incluse in contract. Franta insista ca acestea ar trebui sa fie vandute separat pentru o suma suplimentara in valoare de 90 de milioane de euro. Acest diferend, real, nu a fost singurul. Rusii au cerut sa beneficieze, de asemenea, de o acoperire mai mare in repartizarea sarcinilor intre cele doua santiere navale.
Oficialii de la Palatul Elysee au declarat initial ca nu doresc sa vanda decat o „cochilie goala”. Astazi, Franta este dispusa sa vanda in Rusia aproape toata tehnologia care echipeaza navele Mistral. Mistral dispune de tehnologii „sensibile” asupra carora doar Franta are autoritate. Conform informatiilor obtinute de catre cotidianul Le Figaro, Parisul ar fi acceptat sa vanda sistemele de comunicatii si de comanda, impreuna cu codurile acestora. Ori unul dintre sistemele ultra-sofisticate de comunicatii Mistral Sinik 9 este un derivat direct al Sinik 8, care echipeaza nava Charles de Gaulle – nava amiral a marinei franceze. Insusi directorul santierelor navale din Saint-Nazaire a recunoscut ca exista un risc asociat cu transferul de tehnologie. „Dar daca nu o facem noi, o vor face altii”, a spus el in Saint-Nazaire.
Cum s-a ajuns aici? Printr-un soi de manipulare care a permis inlocuirea unui anumit cuvant din Acordul din Saint-Nazaire cu un altul. O schimbare majora care a transformat „contributia” franceza la transferurile de tehnologie fata de Rusia intr-o „garantie”. Acest amendament inteligent impus discret in ultimul minut si parafat de catre Ministrul francez al Apararii va crea un precedent si ii va permite Rusiei sa faca si alte revendicari.
Problema transferului de tehnologie nu vine singura. Cazul Mistral face valuri diplomatice. Vanzarea a fost criticata de catre Statele Unite si de catre vecinii Rusiei – in special Georgia si statele baltice, care se tem ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Makarov a declarat ca Moscova ar putea atribui doua dintre cele patru nave Flotei Pacificului, pentru a aborda problemele de securitate din Insulele Kurile, astfel ca vanzarea deranjeaza si Japonia, care revendica mai multe dintre aceste insule, anexate de URSS in anul 1945.
Nava cu lungimea de 199 de metri, latimea de 32 de metri si capacitatea de 21.300 de tone, atinge o viteza maxima de 19 noduri si poate transporta 16 elicoptere, patru nave de debarcare, 70 de vehicule blindate si 450-900 de oameni. De pe puntea navei Mistral, cu suprafata de 5.200 de metri patrati, pot decola simultan sase elicoptere.