Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, anunță Trump, după discuția „foarte bună” cu Putin

Președintele american Donald Trump anunță că discuția la telefon purtată luni cu omologul rus Vladimir Putin a decurs „foarte bine”, iar Rusia și Ucraina vor începe „imediat” negocierile pentru o încetare a focului, notează The Guardian.
Trump a precizat că l-a informat imediat după convorbire și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la aspectele discutate, dar și pe liderii UE, Franței, Germaniei și Finlandei.
El a amintit că Vaticanul și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile.
De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a susținut, la finalul discuției telefonice cu președintele american Donald Trump, că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina sunt „pe drumul cel bun” și că Rusia este pregătită să colaboreze cu Ucraina la un „memorandum” privind un „viitor acord de pace”, dar a refuzat să dispună o încetare imediată a focului în Ucraina.
Într-o postare difuzată luni seară pe rețeaua sa socială Truth Social, președintele SUA Donald Trump a scris:
- „Tocmai am încheiat convorbirea mea de două ore cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cred că a decurs foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului și, mai important, pentru o încheiere a războiului.
- Condițiile pentru aceasta vor fi negociate între cele două părți, așa cum nu se poate altfel, deoarece ele cunosc detaliile unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le-ar cunoaște.
- Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost, aș fi spus-o acum mai degrabă decât mai târziu.
- Rusia își dorește să facă comerț pe scară largă cu Statele Unite atunci când această „baie de sânge” catastrofală se va încheia, iar eu sunt de acord. Există o oportunitate extraordinară pentru Rusia de a crea o cantitate masivă de locuri de muncă și bogăție. Potențialul său este nelimitat.
- La fel, Ucraina poate fi un mare beneficiar al schimburilor comerciale, în procesul de reconstrucție a țării.
- Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe imediat. I-am informat în acest sens pe președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei, pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe președintele Emmanuel Macron al Franței, pe prim-ministra Giorgia Meloni a Italiei, pe cancelarul Friedrich Merz al Germaniei și pe președintele Alexander Stubb al Finlandei, în timpul unei convorbiri avute cu aceștia imediat după convorbirea cu președintele Putin.
- Vaticanul, reprezentat de Papă, a transmis că ar fi foarte interesat să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”
Moscova forțează revendicările maximale
Primele discuții despre pace între ucraineni și ruși începând din 2022, desfășurate vineri la Istanbul, nu au ajuns la un compromis asupra încetării focului cerute de Kiev și aliații săi, atacurile forțelor ruse pe front continuând.
După această întâlnire care a arătat divergențele majore existente între Ucraina și Rusia, Donald Trump a declarat că va discuta la telefon cu Vladimir Putin în cursul zilei de luni. Obiectivul fiind de „a se pune capăt băii de sânge”, după cum a scris Trump pe platforma sa, Truth Social.
De partea sa, președintele rus a respins deocamdată cererile Kievului privind o încetare a focului prealabilă discuțiilor, considerând că o asemenea pauză în acțiunile armatei ruse ar permite forțelor ucrainene să se reînarmeze grație ajutorului militar occidental.
Discuția telefonică Trump-Putin este „evident importantă”, a recunoscut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a dat asigurări că Moscova „apreciază mult medierea” americană în acest dosar dificil.
Potrivit lui Peskov, Rusia dorește să-și atingă obiectivele în Ucraina „prin mijloace politice și diplomatice”, după mai mult de trei ani de la începerea invaziei ruse în țara vecină.
Vladimir Putin, ale cărui forțe controlează o cincime din Ucraina și avansează încet pe câmpul de luptă, a rămas ferm asupra condițiilor sale pentru încheierea războiului, în ciuda presiunii publice și private din partea lui Trump și a avertismentelor repetate din partea puterilor europene.
Duminică, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului.
Condițiile maximale ale Rusiei nu par să se fi schimbat. În iunie 2024, Putin a declarat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la ambițiile sale de aderare la NATO și să își retragă trupele de pe întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene pe care Rusia le revendică. Mai mult, Moscova dorește ca Kievul să recunoască oficial controlul rusesc asupra acestor regiuni.