Rusia strange legaturile economice cu China, pe fondul amenintarilor cu sanctiuni din partea Occidentului
Rusia are in curs de derulare doua proiecte majore – un gazoduct si un port pentru vase de tonaj mare in Crimeea – ambele proiecte in colaborare cu China, intr-un moment in care atat tarile Uniunii Europene, cat si Statele Unite iau in calcul extinderea sanctiunilor economice pentru Moscova, noteaza EUObserver. Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeana, Vladimir Chizhov, a declarat miercuri ca lucrarile la conducta de gaz „Power of Siberia” si constructia chinezeasca a unui port de 25 de metri adancime in Crimeea se desfasoara normal, in ciuda crizei din Ucraina.
Descriind conduca ca pe un „mega-proiect”, el a precizat ca aceasta va pompa 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale dinspre campurile petrolifere din Kovykta si Tchayandinskoe catre estul indepartat in Rusiei, urmand sa livrele pana la 38 de miliarde de metri cubi anual catre China. Chizhov a mai explicat ca Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un acord cu „caracter obligatoriu” in acest sens in anul 2013, iar exploatarea campului Tchayandinskoe ar urma sa inceapa in 2019.
„O problema importanta care este inca discutata este pretul. Gazprom si CNPC poarta negocieri pe tema aceastui subiect, iar pozitiile lor sunt tot mai apropiate”, a mai precizat oficialul rus.
„Proiectul are ca scop, in primul rand, livrarea de gaze naturale catre regiunile din estul Rusiei si dezvoltarea industriei din Extremul Orient rus. Exportul de gaze este luat in considerare in acest context”, spune oficialul rus.
Chizhov a mai declarat ca Moscova si Beijing-ul merg mai departe si cu planul de a construi un port adanc de 25 de metri in Crimeea, ca parte a unui coridor de transport Asia-Europa.
Oficialul rus a precizat ca anexarea Crimeei – contestata de ONU si de Occident – nu a determinat oprirea investitiilor in port, in valoare de 3 miliarde de dolari „intr-o prima etapa”.
De asemenea, Rusia a anuntat ca intentioneaza sa lanseze, in ianuarie 2015, Uniunea Economica Eurasiatica, „indiferent de situatia din Ucraina”.