Sari direct la conținut

Rusia susține că tancul său „invizibil” va fi perfecționat în funcție de rezultatele din Ucraina

HotNews.ro
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

​T-14 „Armata”, supranumit „tancul invizibil” al armatei ruse deoarece până acum a fost prezentat doar la paradele militare, va fi finalizat în funcție de rezultatele folosirii sale în războiul din Ucraina, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

„Tancul ‘Armata’ a fost folosit de mai multe ori în zona de luptă din Ucraina. Pe baza rezultatelor utilizării în operațiunea specială, vehiculul este acum în curs de finalizare”, scrie TASS, citând o sursă din complexul industrial-militar rus.

Aceeași agenție de presă a statului rus scria în luna iulie, citând tot o sursă din industria de apărare, că gruparea de trupe „Sud” a armatei ruse a folosit mai multe tancuri T-14 în zona „operațiunii militare speciale”.

Anterior, generalul-maiorul Serghei Lipovoi, un Erou al Federației Ruse, a declarat în aprilie că tancul „Armata” a fost folosită în zona luptelor „pentru operațiuni de probă” și că acesta „rulează în condiții reale”.

Lipovoi a mai spus că aceste manevre de probă „vor dezvălui punctele forte și punctele slabe ale” vehicului de luptă.

Tot în luna aprilie, RIA Novosti, o altă agenție de presă a Moscovei, afirma că Rusia a început să folosească tancuri T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, dar că acestea „nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”.

În pofida acestor relatări din presa rusă, prezența tancului pe câmpul de luptă sau în apropierea frontului nu a fost confirmată de nicio sursă independentă. Iar Rusia a avut la dispoziție suficient timp pentru a finaliza modelul T-14, ținând cont că l-a prezentat la o paradă de Ziua Victoriei la Moscova încă din 2017.

Ce spune Rusia despre T-14 „Armata”, tancul său-minune

Datorită faptului că unele dintre informațiile legate de acest tanc sunt secrete de stat ale Rusiei, anumite specificații tehnice ale sale nu sunt pe deplin cunoscute. Ceea ce se știe sigur însă este că tancul T-14 Armata are o lungime de 8,7 metri, o lățime de 3,9 metri și o înălțime de 2,7 metri, cântărind nu mai puțin de 55 de tone.

Tancul are un echipaj de 3 membri: mecanicul care îl conduce, tunarul și comandantul. Se crede că el poate ajunge la o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră, deși la acest capitol informațiile sunt contradictorii.

O inovație interesantă a tancului este turela sa fără echipaj. Niciunul dintre tanchiștii săi nu se află în turelă. În schimb, ei sunt poziționați în apropierea părții din față a tancului.

Spre deosebire de majoritatea tancurilor rusești, în acest model muniția este ținută departe de echipaj, protejându-l în cazul unei lovituri inamice care ar putea în alte condiții să ducă la o detonare catastrofală a obuzelor din interiorul său, situație care a dus la faimoasele înregistrări video cu „concursul de aruncat turela” a vehiculelor de luptă rusești.

Moscova afirmă că acest model de tanc rusesc cu adevărat din cauza accentului uriaș pus de proiectanții săi pe supraviețuire. Pe lângă încapsularea echipajului într-o „bula” blindată și stocarea munițiilor în propriul compartiment, proiectanții susțin că oțelul folosit pentru construirea vehiculului de luptă este cel mai rezistent și ușor pe care Rusia l-a construit vreodată.

Ce lacune ar avea acest nou tanc rusesc

Turela fără echipaj are și câteva dezavantaje, cel mai notabil fiind că întreg echipajul este situat mai jos în tanc, ceea ce înseamnă că pentru comandant conștientizarea situației de pe câmpul de luptă are de suferit semnificativ.

Inginerii ruși susțin de asemenea că Armata are un sistem electronic de diagnosticare care poate raporta instant orice probleme tehnice pe care le întâmpină, alertând echipajul despre situația în cauză.

În ceea ce privește armamentul, tancul are un tun 2A82 cu calibrul de 125 de milimetri, o versiune mai nouă a modelului 2A46 care este folosit de o serie de tancuri rusești, de la T-72, la T-90. Acest nou tip de tun poate trage cu o serie de muniții, inclusiv rachete ghidate.

O scăpare critică însă a proiectanților ruși ține de capacitatea T-14 Armata de a contracara arme antitanc cu o traiectorie descendentă, precum sistemele Javelin care lovesc de sus și care s-au dovedit extrem de eficace în timpul războiului declanșat de Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

O altă problemă ține de faptul că, până când observatorii occidentali vor avea acces să analizeze un astfel de tanc, o mare parte din specificațiile impresionante vin de la ceea ce afirmă industria rusă de armament despre tanc.

Urmărește ultimele evoluții din a 545-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro