Sari direct la conținut

Rusia vrea să dezvolte un nou sistem de rachete, până în 2021, după suspendarea acordului Forțelor Nucleare Intermediare

Racheta Kalibr trasa de pe o fregata ruseasca din Marea Neagra, Foto: Ministerul rus al Apararii
Racheta Kalibr trasa de pe o fregata ruseasca din Marea Neagra, Foto: Ministerul rus al Apararii

Armata rusă vrea să adapteze pentru lansarea de la sol racheta de croazieră Kalibr, lansată în prezent de pe nave, un proiect pentru care s-a avansat un termen de maxim doi ani și care vine după ce Statele Unite și Rusia au anunțat suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, scrie Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că dorește ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul anului viitor, astfel încât noile sisteme să fie gata până în 2021.

Pe lângă crearea unei versiuni terestre a rachetei Kalibr, Moscova își propune și crearea de rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune și care să atingă o viteză de cel puțin 5 Mach, viteza sunetului.

Ambasadorul american pentru dezarmare, Robert Wood, a declarat marți, la o conferință pe tema dezarmării la Geneva, sponsorizată de ONU, că Statele Unite își vor reconsidera retragerea din tratatul INF dacă Rusia va reveni la respectarea deplină și verificabilă a acestuia.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat la începutul lunii februarie retragerea Statelor Unite din tratatul de dezarmare nucleară INF. Americanii au luat decizia după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile Acordului din 1987.

Tratatul interzicea rachetele cu raze între 500 și 5.500 km. După anunțul Washingtonului, și Moscova a anunțat suspendarea tratatului, negând în bloc acuzațiile americanilor.

Încheiat în 1987 între URSS și Washington, tratatul INF a pus capăt crizei euro-rachetelor, declanșată de amplasarea de rachete SS-20 sovietice cu focoase nucleare, capabile să lovească capitalele europene.

Americanii reproșează Rusiei că au creat un sistem de rachete 9M729 care contravin tratatului. Moscova susține că aceste rachete au o rază maximă de acțiune de „480 km” și respectă deci tratatul. Rusia a avertizat vineri Washingtonul că retragerea din tratat ar fi „extrem de iresponsabilă” și cu consecințe asupra altor acorduri strategice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro