Sari direct la conținut

Rusia vrea să-i anihileze pe „bogații din umbră”. Un deputat cere confiscare banilor ținuți la ciorap

HotNews.ro
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Deputatul rus Anatoli Wasserman a pregătit un proiect de lege care ar permite statului să confiște economiile în numerar ale cetățenilor, notează The Moscow Times. Potrivit datelor oficiale, rușii ar ține la ciorap economii care însumează peste 15 trilioane de ruble (216 miliarde de euro).

Potrivit Interfax, legea propusă de Wasserman i-ar obliga pe ruși să raporteze Serviciului Federal de Impozite cu privire la banii în numerar în ruble și în valută, dacă valoarea acestora depășește un milion de ruble, echivalentul a puține peste 11.000 de euro

Doar deputații din Rusia ar fi obligați să explice proveniența fondurilor lor dacă țin bani lichizi „sub saltea”.

Cei care-și țin economiile „la saltea” vor trebui să explice proveniența fondurilor, se mai arată în proiectul de lege al deputatului care este membru al partidului Rusia Justă.

„Păstrarea de numerar în ruble sau în valută într-o sumă echivalentă sau mai mare de un milion de ruble fără a notifica autoritatea fiscală, inclusiv prin specificarea originii fondurilor, se pedepsește cu o amendă de două ori mai mare decât suma fondurilor păstrate ilegal, precum și cu confiscarea tuturor fondurilor păstrate ilegal”, a precizat Interfax, citând proiectul de lege al lui Wasserman.

„Sumele mari de bani lichizi deținute de cetățeni sunt, de obicei, rezultatul activității în sectorul subteran sau chiar „negru” al economiei”, a susținut parlamentarul rus într-o notă explicativă.

Pentru a lupta împotriva „bogătașilor din umbră”, Wasserman propune introducerea unui nou articol în Codul penal: circulația ilegală a banilor cash.

Potrivit Agenției ruse de statistică de stat Rosstat, în ianuarie 2023, rușii păstrau 28% din economiile lor în numerar, adică 15.7 de trilioane de ruble.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro