Sari direct la conținut

Rușii au amplasat dispozitive asemănătoare explozibililor la două unități ale Centralei nucleare Zaporojie – Statul Major al Ucrainei / Rusia vine și ea cu propriile acuzații

HotNews.ro
centrala nucleara Zaporojie, Foto: Yan MORVAN / Sipa Press / Profimedia
centrala nucleara Zaporojie, Foto: Yan MORVAN / Sipa Press / Profimedia

Forțele Armate ale Ucrainei i-au avertizat pe cetățeni că rușii ar putea începe în curând pregătirile pentru provocări la Centrala Nucleară Zaporojie și că aceștia au plasat deja obiecte asemănătoare explozibililor pe acoperișurile a două unități electrice, relatează Ukrainska Pravda. Rusia acuză și ea la rândul ei că Ucraina pregătește un atac aici, relatează Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că l-a avertizat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, despre încercările Moscovei de a organiza „provocări periculoase” la centrala nucleară Zaporojie, relatează Reuters

„Mi-am avertizat colegul că trupele de ocupație pregătesc provocări periculoase la Zaporojie (centrala nucleară)”, a scris Zelenski pe Twitter despre convorbirea sa telefonică cu Macron.

„Am convenit să menținem situația sub control maxim împreună cu AIEA”, a spus el, referindu-se la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

UPDATE Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, care operează rețeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina intenționează să arunce asupra centralei muniție cu deșeuri nucleare transportate de la o altă stație nucleară din țară.

„În noaptea de 5 iulie, la adăpostul întunericului, armata ucraineană va încerca să atace stația Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acțiune și drone de atac kamikaze”, au spus agențiile ruse de presă, citându-l pe Karchaa. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmației sale.

„Forțele Armate ale Ucrainei informează oficial [cetățenii] cu privire la posibila pregătire, în viitorul apropiat, a unei provocări pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care este ocupată de teroriștii ruși din 4 martie 2022. Informațiile operaționale spun că dispozitive necunoscute similare cu încărcăturile explozive au fost plasate astăzi pe acoperișul exterior al celei de-a treia și a patra unități ale ZNPP”, spune Statul Major.

Potrivit armatei, detonarea lor nu ar trebui să deterioreze unitățile electrice, dar poate crea impresia unui bombardament efectuat de către Ucraina.

Mass-media rusă și canalele Telegram raportează de asemenea astfel de acțiuni ale armatei lor, potrivit Ukrainska.

Armata nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

Niciunul dintre reactoarele centralei nu produce energie electrică.

Cotidianul britanic Times scria într-un editorial, citat de serviciul rusesc al BBC, că președintele rus Vladimir Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare Zaporojie pentru a-și consolida poziția șubredă.

The Times consideră că este important pentru Putin, în calitate de conducător autoritar, să salveze aparențele în ochii susținătorilor săi. Cu toate acestea, cursul războiului, a cărui declanașare a fost deja o „greșeală strategică uriașă”, și recenta tentativă de revoltă armată a lui Evgheni Prigojin l-ar putea împinge pe liderul de la Kremlin să ia unele măsuri radicale, consideră publicația birtanică.

Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spunea în evaluarea sa de sâmbătă că posibilitatea ca trupele rusești să însceneze un „accident” la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) este redusă, deși posibilitatea nu poate fi totuși exclusă.

Volodimir Zelenski a acuzat anterior Rusia că plănuiește un atac „terorist” la centrala nucleară care implică eliberarea de radiații, iar serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a spus că Moscova reduce treptat numărul de cadre de la ZNPP.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, încearcă de mai bine de un an să încheie un acord pentru a se asigura că centrala este demilitarizată și pentru a reduce riscurile unui eventual accident nuclear.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat fabrica de trei ori de la începutul ocupației ruse, dar nu a reușit să încheie niciun acord pentru a proteja instalația de bombardamente sau alte incidente legate de conflict.

Urmărește ultimele evoluții din a 496-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro