Salariile medicilor: Angajații Spitalului Bagdasar Arseni vor primi noile sporuri micșorate mai târziu decat salariile / Ministerul Sănătății: "Este o decizie a managerului spitalului"
Angajații Spitalului Bagdasar Arseni din București vor primi în premieră sporurile reduse, calculate în baza noului regulament, abia după data de 20 aprilie, cu cel puțin 5 zile mai târziu decât salariile de bază, așteptate pe 15 aprilie, potrivit unui document semnat de managerul spitalului, Carmen Violeta Oancea, și făcut public de deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a precizat pentru HotNews.ro că situația de la Spitalul Bagdasar Arseni este una singulară, neexistând și alte spitale care vor acorda mai târziu sporurile, iar decizia a aparținut managerului unității sanitare, nu Ministerului Sănătății.
Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Angajații din sistemul sanitar urmează să primească, pe 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro susțin că veniturile lor nete urmează să scadă în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu două săptămâni.
FOTO: Document semnat de managerul Spitalului Bagdasar Arseni din București
Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. În ceea ce îi privește pe medici, „oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, iar „la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează „un întreg haos” în sistem.
- Proteste la spitale din București, Cluj, Iași și Tulcea: „Vrem sporurile înapoi!”
În câteva spitale din București și din țară protestele angajaților au început săptămâna trecută, înainte de Paști, și au continuat săptămâna aceasta.
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au întrerupt joi lucrul şi au ieşit în curtea unităţii medicale, într-un protest spontan. Cadrele medicale de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare au ieşit joi în curtea unităţii medicale, protestând faţă de noul regulament al sporurilor. Ei au coli A4 pe care scrie „protest spontan” şi nu scandează.
Angajații Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, unde asistenții și infirmierii susțin că salariile lor ar urma să scadă cu sume cuprinse între 1.000 și 1.400 de lei după aplicarea noului regulament al sporurilor, au ieșit miercuri să protesteze pentru a patra zi în curtea spitalului. Cadrele medicale de la „Marius Nasta” au scandat”demisia!” și „vrem sporuri înapoi!”
Protest la Institutul „Marius Nasta”
Și personalul medical de la Spitalul Sf. Ioan din București a organizat, miercuri, primul protest in curtea unității medicale.
Și la Tulcea, peste 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă au protestat, joi dimineaţa, în curtea unităţii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de reducerea sporurilor.
La Cluj, aproximativ 100 de tehnicieni radiologi şi de imagistică medicală din câteva spitale din oraș au protestat, miercuri, nemulțumiți că nu vor beneficia de majorări salariale.
Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, aproximativ 100 angajațiau ieşit, marţi, în faţa unităţii medicale, cerând salarii decente, corelate cu munca pe care o depun.
- Tudor Pop despre decizia de la Bagdasar Arseni: „Se câștigă timp. Managerii caută cu disperare soluții”
Deputatul USR Tudor Pop explică decizia de la Spitalul Bagdasar Arseni prin faptul că „se câștigă timp”: „La spitalul Bagdasar Arseni, mâine se vor plăti salariile de bază. Sporurile vor fi omunicate după 20 aprilie. Practic, se câștigă timp, evitându-se în ultima clipă un alt protest spontan.”
„Adevărul este că în mai multe spitale din țară, managerii caută cu disperare soluții pentru a-și ține personalul medical în spital, nu în curte la proteste, încercând să acopere efectele dezastruoase ale unei legi care a zăpăcit o țară întreagă și care nu are o susținere financiară sustenabilă, canibalizând calitatea actului medical și investițiile în Sănătate”, este explicația lui Tudor Pop pentru decizia Spitalului Bagdasar Arseni de a amâna acordarea sporurilor calculate după noul regulament.
Tudor Pop amintește că sindicatele au anunțat un protest național pe 15 aprilie, urmat de grevă generală, și atrage atenția că „Ne confruntăm cu o potențială criză de siguranță națională. Imaginați-vă doar Spitalul Floreasca preluând urgențe la un sfert din capacitatea maximă. Sau activitatea Institutului Clinic Fundeni blocată pentru trei zile.”
- Ministrul Sănătății: „Salarii la nivelul Uniunii Europene, din luna martie”
Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.
Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”