Sari direct la conținut

Salariul minim în Grecia a urcat de azi la 780 euro (3850 lei)

HotNews.ro
Statie de autobuz in Grecia, Foto: Bestravelvideo / Alamy / Profimedia Images
Statie de autobuz in Grecia, Foto: Bestravelvideo / Alamy / Profimedia Images

Noul salariu minim de 780 de euro pe lună a intrat în vigoare de la 1 aprilie, după o creștere de 9,4% față de nivelul anterior, scrie Kathimerini. Asta înseamnă 34,84 EUR/zi , o creștere cu 5,80 EUR (pe zi)

Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale spune că în termeni de venit net, lucrătoriivor lua acasă 667 de euro pe lună, după impozite și contribuții. Aproximativ 585.000 de lucrători din sectorul privat sunt plătiți cu salariul minim. Indemnizația de șomaj a crescut, de asemenea, de la 438 EUR la 479 EUR.

În întreaga Europă guvernele au mărit salariile minime din cauza scăderii nivelului de trai adus de inflația ridicată. Creşterile salariului minim pe economie au variat de la peste 20% în Germania şi Letonia la peste 5% în Franţa, Luxemburg şi Malta. Singurele ţări în care salariul minim pe economie nu a crescut în ianuarie 2023 sunt Spania şi Cipru.

Cele mai mari salarii minime brute din UE sunt în Luxemburg, Germania şi Belgia. Cele mai mici sunt în România, Ungaria şi Bulgaria

Pentru a proteja câştigurile celor mai slab plătiţi angajaţi, majoritatea guvernelor au mărit salariile minime într-o măsură mult mai mare decât în anii anteriori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro