Sari direct la conținut

Salariul minim: Soluția găsită de Ministerul Finanțelor pentru a nu le fi tăiate salariaților bonurile de masă / Nu se mărește plafonul

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Ministerul Finanțelor a găsit o soluție pentru a se evita reducerea bonurilor de masă pentru cei plătiți cu salariul minim. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, spunea în urmă cu câteva săptămâni că sunt 3 scenarii la care se lucrează. Conform unor surse din instituție, s-a găsit o soluție mai bună.

Practic, bonurile de masă nu vor mai face parte din plafonul de 4.000 de lei pentru acordarea celor 300 lei netaxați la salariul minim.

Cum arată propunerea pe care ar urma să o adopte vineri Guvernul: „Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”.

Reamintim că de la 1 iulie 2024, adică de luni, salariul minim brut va crește la 3.700 lei brut (2.363 lei net), iar suma de 300 de lei nu va fi taxată. Problema este că nu au modificat și un plafon în funcție de care se pot acorda cei 300 de lei netaxați, ceea ce înseamnă că li se vor tăia salariaților banii de la bonurile de masă, dacă nu s-ar schimba legislația.

Acum, plafonul este de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că dacă nu se modifică nimic, în loc de bonuri de masă de 700 lei, vor primi de 300 lei de la 1 iulie 2024.

Noua măsură la Ministerului de Finanțe, de excepție a bonurilor de masă, va rezolva această problemă.

Guvernul va avea vineri o ședință de Guvern. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. O decizie trebuie luată, altfel salariații vor avea de suferit de la 1 iulie 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro