Guvernul a aprobat majorarea la 300 de lei a sumei netaxabile din salariul minim brut, care va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie / Punctul de amendă nu a fost încă înghețat
Guvernul a aprobat joi atât creșterea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei de la 1 iulie, cât și majorarea sumei netaxabile din salariul minim de la 200 de lei în prezent, la 300 de lei, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului. Punctul de amendă, care este legat direct de creșterea salariului minim, nu a fost încă înghețat, iar Constantin spune că „mai este răgaz până la 1 iulie”.
- „Salariul minim brut va creste de la 3.300 de lei lunar cât este în prezent la 3700 de lei lunar incepand cu 1 iulie. De asemenea Guvernul a majorat de la 200 de lei la 300 de lei suma din salariul minim brut pentru care nu se va plăti impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.
- Ambele decizii, o hotărâre de guvern și o ordonanță de urgență (OUG) au fost adoptate în ședinta de Executivului de astăzi”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern.
Amenzile de circulație vor crește, dacă Guvernul nu va îngheța punctul de amendă
Pe de altă parte, aceste două măsuri nu au venit la pachet și cu înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu.
Întrebat joi despre acest aspect, purtătorul de cuvâtn al Guvernului a spus că mai este timp până la 1 iulie pentru această măsură.
- „Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat Constantin.
Acesta a admis că în lipsa măsurii înghețării punctului de amendă, de la 1 iulie amenzile de circulație vor crește.
- „Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Salariații plătiți cu salariul minim s-ar putea trezi cu tăieri la bonurile de masă. Constantin: Până la 1 iulie este un răgaz de dialog
HotNews.ro a solicitat purtătorului de cuvânt al Guvernului să explice ce efecte vor fi la nivelul angajaților și a angajatorilor prin faptul că de la 1 iulie cresc atât salariul minim brut, cât și suma netaxabilă, fără să fie majorat și plafonul de 4.000 de lei până la care angajatorii pot oferi bonuri de masă, sporuri sau alte beneficii.
- „Aceste calcule se fac la nivelul Ministerului Finanțelor, de unde avem și o primă reacție în urma unei discuții prealabile acestui briefing în care s-a specificat foarte clar că nu există nicio prevedere care să intervină în raportul dintre angajat și angajator.
- Se vor face probabil pe fiecare firmă calcule și se va applica probabil scenariul care va fi mutual avantajos, atât pentru angajat cât și pentru angajator”, a spus acesta.
După ce HotNews.ro a subliniat că în lipsa majorării plafonului de 4.000 de lei, angajatorii vor trebui să majoreze salariile și să plătească mai multe taxe angajaților care nu se vor mai încadra astfel în plafonul de 300 de lei netaxați din salariul minim, purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit din nou despre posibilitatea unor eventuale modificări legislative până la 1 iulie.
- „Guvernul nu poate stabili decât reguli generale privind piața muncii și piața muncii insăși își va autoregla parametrii în funcție de deciziile luate de autorități. În motivarea acestor acte normative este specificat că ele sunt rezultatul unui dialog social care a avut loc în prealabil prin Consiliul Național Tripartit (CNT), atât cu sindicatele, cât și cu patronatele.
- Îmi imaginez că acolo este un mediu propice pentru această reacție și pentru decizia in comun acord ale unor ajustări dacă ele sunt necesare.
- Aceste prevederi se aplică de la 1 iulie, ceea ce oferă un răgaz acestui dialog și unor eventuale ajustări”, a precizat Mihai Constantin.
Sursa foto: Dreamstime.com